Logistikprofessor: Östergötland måste våga satsa fullt ut

februari 10, 2014 Fastigheter , Forskning , Logistik , Logistiklägen

LOGISTIKLÄGEN Östergötland är ett av Sveriges bästa logistiklägen. Men Mats Abrahamsson, professor i logistik vid Linköpings universitet, tyckte på Fastighetsmarknadsdagen den 6 februari att regionen dock inte har utnyttjat sin fulla potential.

– Man har gjort en del i regionen, men aldrig satsat helhjärtat, sa han till tidningen Fastighetssverige.

Mats Abrahamsson satt med i en panel med Per Johansson, vd Tribona – som nyligen köpte en logistikfastighet på 30 000 kvm i Norrköping och som tror hårt på regionen – Kilenkryssets Ove Nilsson och Matilda Pettersson samt Rustas logistikchef Magnus Hallin.

Mats Abrahamsson förespråkade en större enhet, som kunde arbeta med att locka logistikföretag till regionen.

– Det är skillnad i Göteborg, där har man i och för sig hamnen, men där engagerar kommunen verkligen sig. Jag vill se en enhet där tre, fyra personer arbetar dedicerat med etableringar, och inte bara svenska utan även större internationella företag som kan etablera sig i regionen, sa Mats Abrahamsson.

– Ska vi vara med på racet måste vi våga satsa.

Nyligen stod det klart att Rusta etablerar sitt nya centrallager, om 60 000 kvadratmeter i Norrköping.

– Just nu har vi flera lager och det är på sikt ohållbart. När vi letade hade vi fyra stora krav: En stor tomt, på minst 200 000 kvadratmeter, en järnväg med kombiterminal, närhet till en stor riksväg, en djuphamn och närhet till Mälardalsområdet. I Norrköping hittade vi allting, sa Magnus Hallin.

Den 6 februari publicerades 2014 års lista över Sveriges bästa logistiklägen, där Östgötaregionen hamnade på tredje plats.

Se hela listan och läs mer om Sveriges bästa logistiklägen här: 

www.intelligentlogistik.se/logistiklagen


Läs mer