Kombiterminalen i Rosersberg öppnas i år

Den nya kombiterminalen Stockholm Nord i Rosersberg ska drivas av Gävle Containerterminal (GCT) öppnas sent i höst.

– I en snar framtid kommer Stockholm Nord-terminalen att vara den mest betydelsefulla i landet. På lång sikt innebär det ett lyft för hela regionen, och det säger inte lite med tanke på att det redan idag är ett av landets hetaste områden. Det är norr om Stockholm som tillväxten sker, säger Jan Persson VD i Kilenkrysset, som satsar stort på att bygga upp Stockholm Nord i Rosersberg.

Kombiterminalen ska enligt planerna öppnas i slutet av året. Den blir en av landets största och ska bidra till smidigare och effektivare varuflöden i det trafikmässigt ansträngda Stor-Stockholm och Mälardalen. Det innebär exempelvis en betydande reducering av den tunga trafiken på Essingeleden.

En väsentlig del av importen till och exporten från huvudstadsregionen ska gå via Stockholm Nord.
Importcontainrar till Stockholm/Mälardalen kan då komma med båt till GCT och sedan gå vidare med järnväg till Stockholm Nord. Sedan några år tillbaka försörjs Arlanda med flygbränsle via en järnvägspendel från Gävle hamn.

– Med ett unikt bra läge vid Ostkustbanan och E4 nära Arlanda har vi bästa tänkbara förutsättningar för en framgångsrik verksamhet, säger GCTs vd Stig Wåhlstedt.

Kilenkrysset investerar nu i kombiterminalens infrastruktur, och GCT åtar sig att bemanna och utrusta terminalen med kranar, truckar, dragfordon och IT-system.

Den nya motorvägsavfarten till Rosersberg/Stockholm Nord innebär snabb och smidig anslutning till järnvägsnätet.


Läs mer