Kilenkrysset och Bockasjö bildar logistikfastighetsbolag – sikte på börsen

december 31, 2021 Fastigheter , Karriärprofilen , Logistik
Kilenkrysset och Bockasjö bildar logistikfastighetsbolag – sikte på börsen

Kilenkrysset och ägarbolagen bakom Bockasjö bildar nu logistikfastighetsbolaget ROC Properties AB, med rådgivar-räven Karl Persson från Cushman & Wakefield på vd-posten. Bolaget fokuserar på långsiktig förvaltning och väntas äga fastigheter för fyra miljarder 2023, och målet är att börsnotera inom två år.

Det nya logistikfastighetsbolaget kommer att ägas till 50 procent av Kilenkrysset, 25 av procent Bockasjö Holding och 25 procent av Frankenius Equity. De två sistnämnda bolagen äger 68 procent av logistikfastighetsbolaget Bockasjö AB.

ROC Properties ska bli ett bolag fokuserat på logistikfastigheter med långsiktigt ägande, skriver de båda bolagen i ett pressmeddelande. Bockasjö är en väletablerad logistikfastighetsutvecklare, men har hittills inte fokuserat på förvaltning och detsamma gäller Kilenkrysset, som är mest aktiva tidigt i processen, och som t ex ligger bakom blomstrande logistikområdet Rosersberg.

Paul Frankenius och Joakim Hedin. Foto Bockasjö

– Vi vill med ROC Properties skapa det i särklass bästa fastighetsbolaget inom logistik för både hyresgäster och investerare. Några av ägarbolagens mest värdefulla fastigheter kommer att ingå i ROC Properties. Framtida tillväxt ska ske utifrån tre viktiga kriterier; starka och stabila hyresgäster, strategiskt geografiskt belägna fastigheter och hög kvalité på de fastigheter som skall ingå i beståndet. Vi tror på en långsiktig värdeökning och ju bättre innehåll desto bättre resultat, kommenterar Joakim Hedin, vd för Bockasjö, Bockasjö Holding och styrelseordförande i ROC Properties, i ett pressmeddelande.

Under 2022 kommer bolaget att äga fastigheter för cirka två miljarder kronor och i slutet av 2023 uppskattar bolagen att beståndets värde kommer att uppgå till cirka 4 miljarder kronor.

Bygger 60 000 kvm till i Rosersberg

Initialt, från första kvartalet 2022, kommer tre fastigheter belägna i Rosersberg, utanför Stockholm, att ingå: DHLs (15 829 kvm), Sorteras (4 550 kvm) och Åhléns (37 560 kvm). Senare kommer fler av bolagens utvecklingsprojekt att ingå i ROCs portfölj, bland annat två till större logistikfastigheter som Bockasjö och Kilenkrysset ska utveckla gemensamt i Rosersberg, en på 40 000 kvm med en tecknad ännu ej offentlig hyresgäst, där byggstart väntas ske under våren 2022, och ytterligare en fastighet på drygt 20 000 kvm, som eventuellt kommer att byggas på spekulation. Båda ligger intill Åhléns nya lager, berättar Joakim Hedin:

– Vi har även tre fastigheter under utveckling i Eskilstuna under 2022–2023, som kommer att ingå i ROCs portfölj, men vi kommer också att förvärva objekt på den öppna marknaden, som vi inte bygger själva, berättar Joakim Hedin.

Fastigheterna i Eskilstuna är en 20 000 kvm stor anläggning för Apotekets e-handel, en 20 400 kvm stor spekulationsbyggd logistikfastighet och en 29 000 kvm stor logistikanläggning för Gardenstore.

Karl Persson blir vd för nya ROC Properties. Foto Cushman & Wakefield

Kilenkrysset har ett pågående bygge på 16 000 kvm i Eskilstuna, en utbyggnad av H&Ms lager där, men om denna fastighet kommer att ingå i ROCs bestånd framgår inte.

Värvar vd från rådgivarsidan

Bolagets huvudkontor kommer att finnas i Göteborg, och Karl Persson, tidigare vd för Cushman & Wakefield Sverige, har utsetts till vd. Med bland annat 21 år från konsultsidan har Karl Persson en gedigen erfarenhet av fastighetsbranschen i allmänhet och logistikfastigheter i synnerhet.

Jan Persson. Foto Kilenkrysset

– Logistikfastigheter är ett av de starkaste fastighetssegmenten, och trenderna är att logistikfastigheterna blir större och mer kundanpassade. Läget och kvaliteten på fastigheterna blir också allt viktigare, så det gäller att vi arbetar hårt för att möta både hyresgästers och investerarnas krav. Vi har hög kompetens och stora resurser så detta har alla förutsättningar att bli riktigt bra, säger Karl Persson, som tillträder sin vd-posten den 1 januari 2022.

Idag är Catena Sveriges enda svenska, renodlade, börsnoterade logistikfastighetsbolag. Snart får Catena sällskap på den arenan av SLP, som grundades 2019, och som planerar en börsnotering på Nasdaq Stockholm under första halvåret 2022. Karl Persson ser fram emot att bygga upp det nya bolaget och följa utvecklingen på marknaden framåt:

– Branschen utvecklas jättemycket och växer. Jag både hoppas och tror och hatt det finns plats för fler aktörer på logisitkfastighetsmarknaden, både privata och noterade.

Vill bli marknadsledande

Att äga fastigheter under lång tid har historiskt sett alltid visat sig ge bästa avkastningen, menar Kilenkryssets vd och ägare Jan Persson:

– Att vi nu skapar ROC Properties med likasinnade för att sedan ge övriga marknaden möjlighet att investera i bolaget skapar win-win för samtliga. Vi tror på detta och vår ambition är så klart att vara marknadsledande. Vi på Kilenkrysset strävar alltid efter att vara i framkant med utvecklingar som vi tror på. Så även i detta fall.

Av Hilda Hultén