Panattoni storsatsar i Sverige – rekryterar radarpar från LC

december 7, 2021 Ekonomi , Fastigheter , Logistik
Panattoni storsatsar i Sverige – rekryterar radarpar från LC

Fredrik Jagersjö Rosell kliver nu på som ny Sverige-vd för den globala logistikfastighetsutvecklaren Panattoni, med förre LC-kollegan Patrik Lööw Wallin vid sin sida som affärsutvecklare. Det är inledningen på Panattonis storsatsning på den svenska logistikfastighetsmarknaden:

– Det är Panattonis kunder som efterfrågar det här, vi har som mål att börja bygga våra första hus i Sverige under 2022, berättar Fredrik Jagersjö Rosell.

Fredrik Jagersjö Rosell, ny vd för Panattoni i Sverige. Foto LC

Panattoni grundades 1986 i Kalifornien och har idag verksamhet i USA, Kanada och Europa. I Europas har Panattoni 600 anställda, varav hälften i Polen, där man dominerar logistikbyggmarknaden. Bolaget är också stora på marknader som Tyskland, Holland, Frankrike, Spanien, Slovakien, Ungern och UK, och uppger sig vara Europas största logistikutvecklare.

Fredrik Jagersjö Rosell har bakgrund från bland annat DHL, Colliers, JLL och senast Logistic Contractor, och mönstrade på som vd på Panattoni Sverige den 1 december, med före detta LC-kollegan Patrik Lööv Wallin vid sin sida som affärsutvecklare.

– Vi har samma roller som vi hade i LC och ska etablera Panattoni på den svenska marknaden. Målsättningen är att börja bygga våra första hus under 2022, och vara omkring 10 personer i den svenska organisationen inom ett år.

Patrik Lööv Wallin, ny affärsutvecklare på Panattoni. Foto LC

Utvecklingen är tydlig; Det byggs allt fler lager, de lager som byggs blir större och automationsgraden i husen ökar. Enligt Fredrik Jagersjö Rosell är det en helt annan marknad än för 2–3 år sedan:

– Det är en enorm förändring, automation är med i alla diskussioner och investerarnas intresse har skenat, inte minst efter pandemin. I Stockholm var 2 500 kronor per kvadrat en toppnotering för logistikmark för ett år sedan, nu kan samma mark kosta 3 500 kronor per kvadrat, säger Fredrik Jagersjö Rosell.

Trots att yttillväxten skenar så ligger vakansgraden för logistik konstant lågt.

– Efterfrågan på ytor från hyresgästerna växer, och det som byggs fylls snabbt. Från folk som inte jobbar med logistik får man ständigt frågan om den inte tar slut snart? Men jag tror inte det, efterfrågan bara ökar för big box, och inom last mile-logistik har vi bara touchat potentialen.

Ska erövra Sverige

Panattoni är bara den senaste i raden av flera utländska aktörer som försöker ta en tugga av den växande svenska logistikkakan, där Verdion och MG Real Estate är två andra bolag på frammarsch. Bakgrunden till satsningen är ett behov av att etablera lager i Sverige från Panattonis internationella kunder.

– Det är både hyresgäster och investerare som efterfrågar det här. Den svenska logistikfastighetsmarknaden är ganska inhemsk och patriotisk, det är egentligen bara Prologis som lyckats etablera sig i Sverige som internationellt logistikfastighetsbolag tidigare. Det kan vara svårt att hitta rätt kontakter och etableringsmöjligheter för utländska bolag, att samarbeta med en befintlig partner sänker den tröskeln.

Panattoni är en renodlad utvecklare, och säljer det som utvecklas i portföljer eller som enskilda projekt, likt LC, men har till skillnad från LC ingen egen byggorganisation.

– Vi kommer att leta mark och etableringsmöjligheter som passar våra kunder, och sen upphandla projekten bland svenska byggare. LC blir då en given aktör att ställa frågan till, men vi kommer att gå ut brett till hela byggmarknaden.

Enligt Fredrik Jagersjö Rosell har betydelsen av att ligga i så kallade Prime-lägen, det vill säga Stockholm, Göteborg eller Malmö, minskat i takt med att logistikmarknaden vuxit, och kommer inte vara prio ett för Panattoni:

– Vi tittar även utanför de klassiska primelägena. Dels finns ju andra klassiska logistiklägen som Eskilstuna, Helsingborg, Jönköping, Örebro och Norrköping, som idag också kan räknas in som primelägen sett till yielden, som inte skiljer sig lika mycket som förr mot storstäderna. Men sen finns det nya potentiella områden för logistik utanför de klassiska lägena, som vi också kommer att titta på, och som också kan möta våra kunders behov på ett bra sätt.

Enligt Fredrik Jagersjö Rosell är det bra att fler slåss om logistikprojekten:

– Jag tror att det här är sunt för marknaden, den har inte varit tillräckligt konkurrensutsatt tidigare. Det här kommer att driva utvecklingen framåt, och det finns projekt så det räcker till alla.

Av Hilda Hultén