Jollyroom letar buffertlaget i Göteborg

Jollyroom letar buffertlaget i Göteborg
- Det viktigaste är att lagret ligger inom 20 minuter med bil från Göteborg, så att vi kan behålla vår personal, säger Ole Sauar. Foto Jollyroom

– Det viktigaste är att lagret ligger inom 20 minuter med bil från Göteborg, så att vi kan behålla vår personal, säger Ole Sauar. Foto Jollyroom

Snabbväxande Jollyroom behöver mer lageryta i Göteborg med inflytt redan i höst. “Om 3-4 år ska de tre lagren ersättas med ett enda stort, gärna i Göteborgs hamn” avslöjar vd Ole Sauar.

Jollyrooms snabba expansion gör att de två lagren på sammanlagt 20 800 kvm i Göteborg inte längre räcker till. Nu letar e-handelsbolaget efter ett tredje lager, som ska användas som buffertlager.

– Vi behöver 2 000 kvm till att börja med, med möjlighet att utöka till ca 10 000 kvm. Och så behöver vi ett kontrakt som löper ut samtidigt som kontrakten för våra övriga lager, omkring 2017, berättade Ole Sauar, vd på Jollyroom vid sitt anförande på Logistikläget 2016 i Göteborg igår, den 24 maj.

Inflyttning ska ske under hösten 2016 och eftersom det bara handlar om buffertlager för pallgods så behöver det inte vara några toppmoderna lokaler, menar han.

– Vi har offerter ute för det nya buffertlagret men har inte tagit något beslut än. Priset är självklart viktigt, men också att lagret ligger antingen nära Göteborgs hamn, där det mesta av vårt gods kommer in, eller nära våra befintliga lager Tagene, där personalen finns.

Jollyroom har valt att sköta nästan alla funktioner inhouse och ha kontor och lager på samma ställe.

– Det kommer inte bli någon tredjepartslösning för buffertlagret heller. Vi vill ha kompetensen inhouse och vår hantering är för komplicerad och innehåller för mycket förädling för att lägga ut externt.

 

Ska omsätta en miljard 2017

Jollyroom som grundades 2010 av den tidigare Komplett-medgrundaren Ole Sauar, säljer barn- och babyartiklar på nätet och har växt snabbt. mellan 2014 och 2015 nära fördubblades omsättningen från 197 till 392 miljoner SEK. För 2017 är målet att omsätta en miljard SEK.

– För 2016 är delmålet att omsätta minst 600 miljoner, det kommer vi att nå. Under första kvartalet 2016 hade vi över 100 procent tillväxt.

Tack vare den snabba tillväxten har Jollyroom nyligen tvingats skaffa mer lageryta. Så sent som januari 2016 utökades lagerytan på dåvarande 11 300 kvm med ytterligare en byggnad på 9 500 kvm, som hyrs på ett femårskontrakt av Eklandia.

 

Vill skaffa storlager från 2020

Framåt år 2019-2020 när kontrakten för de befintliga lagren löper ut är nästa steg i lagerplanen att konsolidera de tre lagren till ett stort lager på ca 30 000 kvm – som ska kunna utökas till 60 000 kvm på sikt.

– Det viktigaste är att det nya lagret storlagret ska ligga inom 20 minuter med bil från Göteborg, så att vi kan behålla vår personal och ha tillgång till den kompetens som finns här i Göteborg. Vi kommer också att investera i teknik och automation i det nya lagret för att kunna effektivisera verksamheten, säger Ole Sauar.

Men även priset spelar roll.

– Vi tittar på olika alternativ till placering, men ett möjligt alternativ är den nya logistikparken som håller på att byggas i hamnen.

Port of Gothenburg Logistics Park är ett gemensamt marknadsföringsgrepp för den nya logisikparken på Hisingen, där fem fastighetsbolag äger mark. Förutom Prologis, Eklandia, NCC och Bockasjö har hamnen själva startat ett eget fastighetsbolag för att säkerställa att kunder med hamnanknytning och gods över kaj etablerar sig i den nya parken.

Sammanlagt ska en halv miljon kvadratmeter logistikyta byggas i Port of Gothenburg Logistics Park under de närmaste 10-15 åren.

Av Hilda Hultén

 


Läs mer