Han bygger Coops nya lager

november 2, 2020 Fastigheter , IT/Teknik , Logistik , Logistiklägen
Han bygger Coops nya lager

Coops nya, 110 000 kvm stora lager i Kjula, Eskilstuna, ska tas i drift 2024. Bild Krook & Tjäder

Coop miljardinvesterar i ett nytt automatiserat 110 000 kvm stort lager i Eskilstuna logistikpark, klart 2024. Krook & Tjäder ritar, SSI Schäfer står för automationen, och byggaren Tommy Allström Byggproduktion har satt igång med markarbeten.

Planerna på ett nytt automatiserat centrallager i Eskilstuna, som ska ersätta deras nuvarande lager i bro och Västerås, presenterades av Coop i slutet på 2019. Då var det LC som skulle bygga, och Catena som skulle investera i och äga fastigheten.
Den affären drog sig dock Catena ur i april, men Coop har hela tiden varit inställda på att fortsätta, och i mitten av oktober presenterades en ny setup: Coop påbörjar bygget med eget kapital – i inväntan på en extern investerare.
– Med en central och automatiserad terminal kan vi serva våra kunder bättre, vi effektiviserar vår verksamhet och vi kan ytterligare förstärka vårt hållbarhetsarbete när fler transporter kommer att gå på tåg, kommenterar Coops vd Magnus Johansson satsningen.

Två separata skyttelsystem

– Om ett år ska vi ha huset tätt och golven gjutna, säger Tommy Allström.

Det 110 000 kvm stora lagret, entresoler inräknat ska försörja Coops ca 800 butiker i Sverige med kyl-och kolonialvaror. Det kommer att innehålla tre höglager och har järnvägsspår hela vägen in i fastigheten, och planeras tas i drift hösten 2024.

– Om ett år ska vi ha tätt hus och golven gjutna, för ett så stort och komplicerat projekt kommer det bli tajt, säger Tommy Allström, vd TA Byggproduktion, som med Coop-projektet gör sitt största projekt hittills.
Lösningen har kapacitet på över 600 000 plockningar per dag, och utformas med två separata skyttelsystem för kylda och rumstempererade produkter, där flödena kombineras ihop till butiksanpassade pallar, som plockas ihop av robotar. SSI Schäfer kallar lösningen för 3D Matrix.

Hans Ekdahl och Jenny Heinze som håller i Coop-projeltet från på SSI Schäfers sida. Foto SSI Schäfer

– Vilken skyttel som helst i systemet kan hämta lådor från vilken plats som helst, och leverera till vilken robot som helst. Det gör att man inte behöver ha lika mycket i lager, berättar Hans Ekdahl på SSI Schäfer, som håller i Coop-projektet tillsammans med kollegan Jenny Heinze.

Fryslager och e-handel separat
Totalt väntas lagret sysselsätta cirka 400 personer vid full drift, plus 100 säsongsarbetare. När det nya lagret är klart lämnar Coop sitt nuvarande centrallager för kolonialvaror i Bro, med 600 anställda. Lagret ägs av Stendörren sedan 2014 och Coops hyresavtal löper ut om två år.
Coops kyllager i Västerås avvecklas också, medan fryslagret blir kvar i Enköping tills vidare.
Även Coops e-handelslager på 7 000 kvm i Kungens Kurva blir kvar, och på övriga marknader uppger Coop att man i nuläget planerar att sköta e-handeln med butiksplock.

av Hilda Hultén