Första avtalet nära i Göteborgs nya logistikpark

december 18, 2015 Fastigheter , Lager , Logistiklägen
Första avtalet nära i Göteborgs nya logistikpark
Fem bolag satsar samtidigt i den nya jättelogistikparken vid Göteborgs hamn. Första kontraktet kan skrivas innan nyår. Bild Port of Gothemburg logistics park.

Fem fastighetsbolag satsar i den nya jättelogistikparken som ska byggas upp på Hisingen invid Göteborgs hamn. Första kontraktet kan skrivas innan nyår. Illustration: Port of Gothemburg Logistics park.

NCC nära byggstart – kan skriva första avtalet i nya Port of Gothenburg Logistics Park innan årsskiftet.

NCC ligger i startgroparna för att börja bygga 220 000 kvadratmeter logistikytor i den nya parken vid Göteborgs hamn. Just nu förhandlar fastighetsägaren med flera stora kunder och avtal kan komma att skrivas redan innan årsskiftet, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Fem fastighetsbolag har mark i den nya logistikparken, som marknadsförs gemensamt under namnet Port of Gothenburg Logistics Park.  Enligt konsortiet, som består av NCC, Eklandia, Bockasjö, Prologis och Göteborgs hamns nya, egna fastighetsbolag, är lagerlokaler är en bristvara i Sverige. Och i Göteborg är vakanserna historiskt låga.

– Man brukar säga att lagermarknaden bör ha uppåt tio procent vakanser för att den ska vara hälsosam. Nu ligger vakanserna neråt två procent i Göteborgsområdet, så det är positivt för hyresgästerna att det öppnas upp möjligheter, kommenterar Maria Björsander, kundansvarig logistik på NCC.

En miljon kvadratmeter mark

Port of Gothenburg Logistics Park består av en miljon kvadratmeter logistikmark, varav NCC står för en knapp fjärdedel. Området kommer successivt att omvandlas till Sveriges största logistikpark under de kommande tio åren. NCC har tidigare byggt anläggningar åt DB Schenker, RPG och Amring nära Göteborgs Hamn och ligger i startgroparna för att uppföra nya byggnader.

Markarbetena klara – inväntar kontrakt

– Vi har redan markarbeten klara, vilket innebär att vi snabbt kan leverera färdiga lokaler till intresserade företag, kommenterar Maria Björsander.

Exakt vad NCC ska bygga vet de dock inte förrän det står klart vilken kund som ska flytta in, bolagets logistikbyggnader skräddarsys efter kundernas behov. Men det som generellt efterfrågas bland intressenterna är grundläggande egenskaper, vilket kanske säger något om hur marknaden ser ut.

– Det är ingen raketforskning direkt, utan man vill ha moderna logistiklokaler med hög takhöjd, golv med hög bärighet, rätt antal portar, stor lastgård och bra driftsekonomi, säger Maria Björsander.

– Det unika i det här fallet är att man får Sveriges bästa logistikläge.

En fördel är närheten till Schenker- och PostNord-terminaler, vilket kan vara extra viktigt för potentiella e-handelskunder. Det betyder att man kan få sina varor upphämtade senare på dagen, vilket i sin tur ger mer tid att bedriva affärer och ta emot ordrar.

– Goda grannar är väldigt bra att ha, konstaterar Maria Björsander.

Närheten till Göteborgs Hamn, med möjligheterna att importera eller exportera gods över kajär också ett argument.

– Placeringen precis intill Skandinaviens största hamn är en av faktorerna som gör det här läget unikt, liksom närheten till Oslo, Stockholm och Köpenhamn. Det gör att den som importerar gods över kaj och har hela Skandinavien som marknad har hittat det optimala logistikläget.

 

Missa inte Logistikläget 2016!

Vill du veta mer om Göteborgs nya logistikpark, etableringsläget i Sverige och höra vad fastighetsägarna tycker om logistikfastighetsmarknaden? Maria Björsander kommer att sitta med i panelen för“Logistikläget enligt fastighetsägarna” på Intelligent Logistiks konferens Logistikläget 2016, som hålls den 11 februari 2016 på Finlandshuset i Stockholm (2 minuter från Stureplan).

Länk till program och anmälan


Läs mer