Dubbla vinnare av priset Årets Logistiketablering 2022!

november 9, 2022 Fastigheter

2022 kan vara “peak lager” med oerhört många innovativa och spännande logistikebleringar färdiga under samma år. Efter juryns omröstning var poängen helt jämnt fördelade mellan Dagabs nya omnilager och Coops nya centrallager – och därför enades juryn om att 2022 dela ut två förstapris. 

Coops lager imponerade på juryn genom sin stora satsning på tågbunden dagligvarulogistik, och Dagab med sin innovativa och modiga flödeslösning med butiks- och e-handelslogistik i samma lager. Båda är högt automatiserade.

– 2022 är på många sätt “peak lager” och det var svårt redan i processen att utse finalisterna till priset, bland alla de 45 logistikbyggen på över 10 000 kvm som färdigställs i år. När juryn inte kunde enas om en vinnare fick det därför bli delad förstaplats i år, eller dubbel glädje som vi kallar det. Grattis Coop, Dagab, och alla inblandade runt etableringarna! sammanfattade Hilda Hultén, chefredaktör för Intelligent Logistik, på prisutdelningen på Logistik & Transport på onsdagen.

Vid prisutdelningen fanns representanter från både Coop Logistik, SSI Schäfer och Eskilstuna Logistik & Etablering på plats, liksom representanter för Dagab, samt fastighetsägaren Logicenters och tog emot diplom och blommor.

– Jag tycker det var ett bra beslut! Vi är extremt stolta, över priset och över vad vi har gjort och glada över att det uppmärksammas, sa Mathias Kettelhoit, vd Logicenters som byggt Dagabs lager på prisutdelningen och fick medhåll av övriga nominerade.

– Alla de nominerade är fantastiska projekt och vi är jätteglada över både nominering och pris, sa Mats Tornard på Coop Logistik.

– Äntligen står man här, sa en glad Mikael Jonsson på Eskilstuna Logistik & Etablering, som även han gav ett erkännande till bygget i Bålsta.

– Jag har varit och kollat och den är grym – men vi är lite bättre.

Övriga nominerade till priset var Foodhills Fastigheters livsmedelskluster i Bjuv och Husqvarnas reservdelslager i Vaggeryd. Samtliga finalister till priset, som delats ut sedan 2017, fanns på plats och presenterade sina projekt på öppna scenen under Logistik & Transport-mässan i Göteborg.

I juryn för Årets Logistiketablering sitter Linda Persson, CBRE, David Almqvist, Croisette och Tobias Jonasson, Insitepart, samt Hilda Hultén, Klara Eriksson och Gustaf Berencreutz från Intelligent Logistik.

Dagabs 126 000 kvm stora lager i Bålsta. Foto Dagab.

Jurymotivering Dagab: 

Dagabs etablering i Bålsta, Håbo kommun, sticker ut genom sin modiga logistiklösning och sin skala. Lagret, som byggs av Logicenters och automatiseras av Witron är det första omni-automatiserade livsmedelslagret i Sverige, med e-handel och butikslogistik i samma flöde. Stort miljöfokus syns i fastigheten med hög miljöcertifiering och Nordens största solcellsansläggning. Man bygger också en modern arbetsplats med välmående i fokus, i ett utmärkt kollektivtrafikläge.

 

Visionsbild av Coops 109 000 kvm stora lager i Eskilstuna. Bild Krook & Tjäder

 

Jurymotivering Coop:

Coop väljer sin egen väg och är med nya lagret i Kjula, Eskistuna trogna sin övertygelse om järnvägen som framtidens transportlösning. Strategin att automatisera butiksflödet och bygga upp e-handelslogistiken decentraliserat är klok, och automationslösningen från SSI Schäfer, med 95 procent av plocket automatiserat, imponerande. Arbetsmiljö och hållbarhet har varit i fokus i utformningen av automation och av fastigheten, som rests av TA Bygg och idag ägs av DWS.