DE KÖPER LOGISTIKMARK I ÖDESHÖG

juli 4, 2022 Fastigheter , Logistiklägen
DE KÖPER LOGISTIKMARK I ÖDESHÖG

Nystartade fastighetsbolaget Nordnäs har köpt mark av Ödeshögs kommun i Företagspark E4, granne med Logisteas nyförvärv. Där vill de bygga ca 35 000 kvm för logistik. “Det är ett väldigt bra läge för logistik, vi har inlett dialog med en väldigt intressant hyresgäst” säger Nordnäs grundare Vilhelm Nord.

Vilhelm Nord, vd och medgrundare Nordnäs Fastighet.

Nordnäs Fastighet grundades hösten 2020 av Vilhelm Nord och kollegan Felix Duvnäs. Bolaget ska utveckla, förvalta och förvärva fastigheter inom bostäder, lager, logistik och samhälle, och utveckla en fastighetsportfölj i de centrala delarna av Sverige med stabila och långsiktiga kassaflöden i välbelägna och växande logistiknav i Sverige. Bolaget har tidigare förvärvat en logistiktomt i Nynäshamn på ca 14 000 kvm, tillsammans med samarbetspartnern Östersjöhus, där de planerar för att bygga omkring 8 000 kvm logistikyta.

– Hittills har Nynäshamn inte varit riktigt moget som etableringsläge för logistik tidigare, men nu börjar intresset att öka. Särskilt med tanke på att priserna närmare Stockholm ökar snabbt. Många hyresgäster börjar nå smärtgränsen för vad de är beredda att betala för att ligga i exempelvis Jordbro, så logistiken tenderar att spridas ut från stan, säger Vilhelm Nord

“Naturlig knytpunkt för logistik”

Nu köper bolaget en större logistiktomt; totalt 37 000 kvm i området Företagspark E4 av Ödeshögs kommun, även denna gång tillsammans med Östersjöhus, med option på att köpa till ytterligare 39 000 kvm. Marken är en del av fastigheten Åby 6:26 som är planlagd för industri och logistik, och här planerar bolagen gemensamt att utveckla en logistikfastighet på totalt omkring 35 000 kvm.

Vi har egentligen främst siktat in oss på Mälardalen, men när den här möjligheten dök upp i Ödeshög så var det så pass intressant att vi valde att slå till.

Vilhelm Nord och Annicki Oscarsson. Foto Ödeshögs kommun

– Vi har egentligen främst siktat in oss på Mälardalen, men när den här möjligheten dök upp i Ödeshög så var det så pass intressant att vi valde att slå till. Det är en naturlig knytpunkt för logistik och läget har stor potential. Sen är marken relativt lättetablerad geotekniskt och detaljplanen är bra, med generösa bygghöjder och bra exploateringsgrad. Vi för redan dialog med en väldigt intressant hyresgäst om hela ytan, och intresset verkar stort även från andra håll, säger Vilhelm Nord.

Bolaget tänker inte bygga på spekulation – men ser helt klart att det hade varit möjligt.

– Intresset är så stort att det inte hade varit några problem att bygga på spekulation, jag tror det kommer att bli ganska enkelt att få den här ytan uthyrd. Men sen är det ju ett intressant ekonomiskt läge nu, så vi får se hur marknaden utvecklas.

Granne med Logistea

Nyligen gjorde snabbväxande logistikfastighetsbolaget Logistea ett liknande markförvärv i området, där de köpte 40 000 kvm av samma fastighet, med option på ytterligare 40 000 kvm, där bolaget planerar att bygga ca 50 000 kvm logistikyta.

Företagspark E4 Foto: Ödeshög Kommun

– Logistea tittar efter fastigheter eller mark i bra lägen där vi kan hyra ut till stabila långsiktiga hyresgäster. Ödeshög har ett väldigt bra logistikläge längs E4 och det finns många intressanta hyresgäster i närområdet, kommenterade Logisteas vd Niklas Zuckerman förvärvet.

I företagsparken finns det enligt kommunen omkring 227 500 kvm byggklar industrimark tillgänglig, med skyltläge mot E4 där omkring 20 000 fordon passerar varje dygn.

– Vi är glada över att sälja mark till ytterligare företag vid Företagspark E4. Nordnäs och Östersjöhus kommer skapa möjlighet till utveckling av nya verksamheter i området. Vi har under senare tid sett en större efterfrågan på både verksamhetsmark och verksamhetslokaler och är glada att kunna erbjuda mark i bästa läge vid E4, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Annicki Oscarsson (KD).

Han har en bakgrund inom fastighetsbranschen och som byggkonsult, och har bland annat varit inblandad i etableringen av Northvolts anläggning i Västerås.

– Jag har inte så mycket erfarenhet av logistikfastigheter, men industri ligger väldigt nära logistik.

Läs mer om E4 Företagspark Ödeshög på kommunens hemsida.

Av Hilda Hultén