DB Schenker bygger ny terminal i Södertälje

september 13, 2019 Fastigheter , Logistik , Logistiklägen
DB Schenker bygger ny terminal i Södertälje

DB Schenker bygger ny terminal i Södertälje. Bild Liljewall Arkitekter.

DB Schenker etablerar sig i Södertälje i det växande logistikområdet Stockholm syd, Almnäs.

– Om allt går som det ska kan vi flytta in i en nybyggd terminal kring årsskiftet 21/22. Läget gör att vi kan öka vår service till våra kunder i Södertäljeområdet och norra Södermland, kommenterar Mats Grundius, CEO för DB Schenker Cluster Sweden, Denmark, Iceland.

I juni i år tecknade Södertälje kommun ett intentionsavtal med DB Schenker som fastställer att parterna är överens om att DB Schenker ska etablera sig på platsen. Stockholmsregionen har en enorm tillväxt och idag tar det cirka två timmar på morgonen att ta sig till Kungens kurva i södra Stockholm från DB Schenkers nuvarande terminal i Lunda, norr om Stockholm – och lika lång tid tillbaka på eftermiddagen.

– Att etablera en terminal i Södertälje kommer att göra det möjligt att leverera tidigare och hämta senare hos våra kunder söder om staden vilket är en stor fördel för såväl avsändare som mottagare av gods. Vi får också en ökad leveranssäkerhet eftersom godset inte behöver passera igenom Stockholm som tidigare vilket minskar risken för förseningar på grund av bilköer, kommenterar Magnus Strand, Head of Division Land för DB Schenker Cluster Sweden, Denmark, Iceland.

DB Schenker har nyligen fått investeringsbeslut från Tyskland för att köpa fastighetsmarken samt bygga en 14 400 m2 anläggning på platsen som ska rymma både kontor och terminal.

– Just nu arbetar vi för fullt med att få klart detaljplanen för området, så att DB Schenker kan söka bygglov och påbörja byggstart före årsskiftet. Köpeavtalet ska också till under hösten, kommenterar Sune Eriksson, huvudprojektledare för Almnäs/Stockholm syd, Södertälje kommun.

Etableringen är viktig för Södertälje kommun då den inte bara utvecklar Stockholm syd-området, utan även ger cirka 200 arbetstillfällen när verksamheten är i full drift.