ÅLE 2021: Corems trevåningslager för MTABs premiumlogistik i Järfälla kammade hem priset Årets Logistiketablering 2021, i hård konkurrens med övriga finalister.
– Det är otroligt kul att vi har fått det här priset, det blir krönet på flera års arbete, sa Jerker Holmgren, projektchef på Corem, vid prisutdelningen.
Utmärkelsen Årets Logistiketablering delas ut av Dagens Logistiks systertidning Intelligent Logistik till ett nytänkande, innovativt och hållbart etableringsprojekt inom logistik. DSVs jättelager i Rosersberg, Icas Ocado-automatiserade e-handelslager i Brunna, MGReal Estates multimodala TPL-lager för Westerman i Malmö hamn, och Corems trevåningslager för MTAB i Järfälla, var finalisterna till priset “Årets Logistiketablering 2021” – men det var alltså MTAB och Corem som kammade hem årets utmärkelse.
– Det är jättekul att vi har fått det här priset det blir krönet på flera års arbete, sa Jerker Holmgren på Corem, vid prisutdelningen på Busienss Arena Väst i Göteborg den 9 november.
MTABs vd Simon Fors fick tillsammans med Corems uthyrningschef Jesper Carlsöö och kollegan Jerker ta emot diplom, blommor och ett traditionsenligt glasägg från Transjö hytta, signerat Jan-Erik Ritzman.
Utmärkelsen gick till det 16 900 kvm stora trevåningslager i Järfälla, som togs i drift i somras, och som är Sveriges första flervåningslager, ett tecken på att läget blir allt viktigare för premiumlogistik.
– Det känns rätt i tid att bygga den här typen av hus som är markbesparade. Det är också troligt att vi kommer se mer av denna typ av fastigheter med citynära lokationer men även där markpriserna har skenat iväg, säger Linda Persson, leasingansvarig för logistik på Cushman & Wakefield och medlem i juryn.
Juryns prismotivering:
“Premiumlogistik kräver hög standard i allt från lagerutformning och läge till transportflöden och personal, något Corem lyckats skapa för MTAB i Järfälla. Lagret är Sveriges första flervåningslager – en innovativ lösning på det skriande behovet av citynära logistikytor. Etableringen förbättrar MTABs flöden och relationen mellan parterna andas långsiktighet, med incitament att förbättra energiförbrukningen, bl a med solcellsfasad och en påkostad bergklimatanläggning.“
Hård konkurrens
Corem och MTAB vann priset i hård konkurrens. Under 2021 byggs drygt 900 000 kvm ny logistik i Sverige, och de fyra finalisterna har valts ut bland totalt 33 etableringar.
Vid prisutsdelningen fanns även Amanda Lapadat och Christopher Thomsen från belgiska MG Real Estate på plats, tillsammans med Johan Ullenby, Sverigechef på Westerman, som nominerats till priset för sin intermodala TPL-terminal i Malmö Hamn.
– Malmö ligger mitt i Öresundsregionen som är en oerhört stark marknad för logistik, och som vi ser som ett väldigt bra etableringsläge. Sverige är en intressant marknad, men konkurrensen har hårdnat rejält de senaste två åren, och det är svårt att få tag i mark, sa Amanda Lapadat, kommersiell chef för Sverige på MG Real Estate.
– Förutom MGs två etableringar i Malmö hamn så tittar vi på ytterligare möjligheter att etablera oss i Sverige, bland annat i Stockholmsregionen, berättade Chrostopher Thomsen, kommersiell chef för Norden på MG.
– Norra hamnen är ett fantastiskt logistikläge och för oss ligger det mitt på stråket mellan Mälardalen och Nederländerna, där vi bedrivit intermodal logistik i flera år, berättar Johan Ullenby.
Löser ekvationen lönsam mat-e-handel
På plats fanns också “Team Ica” som nominerats till priset för sitt helautomatiserade e-handelslager i Brunna, med Emma Stille, chef för lagerdrift på Ica Sverige, Maria Kristensen, chef inhyrda fastigheter och logistiklokaler på Ica Fastigheter och Patrick Mattsson, projektledare för Brunnnalagret på ByggTec. Lagret var en självklar finalist men något besök kunde Ica inte bjuda in till:
– Vi kunde inte ta emot juryn på besök i lagret just nu eftersom vi är i en väldigt känslig uppstartsfas just nu. Men när vi är i full drift kommer vi att sysselsätta upp emot 500 personer i Brunna. Att göra e-handeln med mat lönsam är ju en ödesfråga för hela branschen, och med det här lagret så tar vi ett väldigt viktigt steg mot det, sa Emma Stille.
– Vi tog beslutet att satsa på ett dedikerat e-handelslager i Brunna redan 2018, och det var helt klart rätt beslut. Vi har dubblat volymerna för e-handlad mat det senaste året, och det bara fortsätter att växa. Brunna är också ett läge som är väl valt för den här typen av verksamhet och vi hittade en etableringsmöjlighet här som passade våra behov, berättar Maria Kristensen.
– Vi tog beslutet tidigt om att ha en väldigt hög hållbarhetsprofil i Brunna, och lagret kommer att certifieras med en av de högsta nivåerna man kan ha. Det är också ett stort fokus på arbetsmiljö, berättar Patrick Mattsson.
Tufft med leveranser just nu
Även DSV var nominerade till priset men kunde inte delta på plats vid prisutdelningen. Fastigheten är årets största logistikbygge med sina drygt 80 000 kvm och huset byggs av Tommy Allström Byggproduktion:
– Vi märker en väldig efterfrågan på den här typen av logistikfastigheter på marknaden. DSVs fastighet är ett stort bygge som ska utföras under kort tid, och med tanke på att vi har en global situation med stora problem med leveranser, så har det varit en utmaning att klara det redan tidigare tajta tidsschemat, säger Tommy Allström, vd på TA byggproduktion.
Närheten till Rosersbergs kombiterminal var en viktig orsak till valet av Rosersberg, berättar Pär Jansson, affärsutvecklingschef på DSV Solutions i Sverige:
– Vårt eget arbete för att minska utsläppen från vår verksamhet gör att järnvägsanslutningen är viktig. Våra befintliga kunder har extremt korta ledtider för in- och utleveranser och därför inte så stort intresse av järnvägen, idag, men vi tror stenhårt på det i framtiden.
Text och foto Hilda Hulten
Kriterier Årets Logistiketablering:
1. Etableringen ska möta ett reellt behov eller utgöra en smart lösning ur flödesperspektiv för brukare och kunder. Valet av logistikläge ska vara optimalt utifrån brukarens in- och utgående flöden och ge lägsta möjliga miljöpåverkan för dessa.
2. Byggnaden ska vara innovativ, nytänkande eller överraskande i sin utformning, placering eller i sin funktion när det gäller val av logistikläge, design, arkitektur, energianvändning, arbetsmiljö, automations- och/eller hanteringslösningar.
3. Byggnaden ska vara energieffektiv och miljöcertifierad, t ex enligt EU Green Building, BREEAM eller Leed eller vara utformad för att klara en sådan certifiering.
4. Som arbetsplats ska den värna om de anställdas välmående. Den bör bl a erbjuda, tränings- och rekreationsmöjligheter, lunchservering i anläggningen eller dess omedelbara närhet och bekvämt kunna nås via kollektivtrafik.
Jury Årets Logistiketablering:
Linda Persson, Cushman & Wakefield
David Almqvist, Croisette
Tobias Jonasson, Insitepart
Gustaf Berencreutz, Intelligent Logistik
Klara Eriksson, Intelligent Logistik/Dagens Logistik
Hilda Hultén, Intelligent Logistik/Dagens Logistik