UR SENASTE NUMRET: Byggyra för logistik i Skåne

november 4, 2019 FASTIGHETER , LAGER , LOGISTIK , LOGISTIKLÄGEN
UR SENASTE NUMRET: Byggyra för logistik i Skåne

Logistikläget Tostarp i Helsingborg växer så det knakar, förutom tidigare etableringar som Freja, Postnord TPL och Nowaste Logistics så har Plantagen, Bring Frigo och Nowaste byggt nya lager här under 2019. Under 2020 tillkommer Postnords nya paketterminal och ännu ett lager för Nowaste Logistics. Foto Hilda Hultén

2020 blir ännu ett starkt byggår för logistikfastigheter med 24 aviserade byggen på totalt 538 000 kvm. Storstadsregionerna dominerar byggligan, och allra mest logistik byggs i Skåne, där en dryg tredjedel av nästa års tillkommande ytor hamnar.

Artikel ur Intelligent Logistik nummer 6 2019 – klicka här för att prenumerera

Marknaden för logistikfastigheter fortsätter att vara het, och hittills märks ingen konjunkturavmattning av för segmentet. Under 2019 färdigställs 27 logistikfastigheter som är över 10 000 kvm stora i Sverige, totalt 590 150 kvm, enligt Intelligent Logistiks statistik, och redan nu ser både 2020 och 2021 ut att bli lika starka byggår för svensk logistik. Hittills har 24 nya logistikbyggen aviserats i Sverige som beräknas färdigställas under nästa år. Totalt är det 538 000 kvm ny logistik som beräknas tillkomma under 2020, ännu med flera månader kvar innan byggfönstret stängs för året. För 2021 är de aviserade projekten än så länge få, men Biltemas, Rustas och Mios stora tillbyggen, Axfoods nya automationslager i Bålsta och Icas i Brunna beräknas stå klara då. Tillsammans med DB Schenkers terminal i Södertälje är redan 360 000 kvm planerade för färdigställande 2021.

Under 2019 dominerade Göteborgsregionen byggligan i Sverige, med Borås i spetsen. Fyra av sju Göteborgsprojekt stod 2019 att finna i Borås. Totalt byggdes runt 188 000 kvm logistikytor i regionen. Även 2020 går Göteborg starkt med sex planerade projekt på sammanlagt 191 200 kvm, och i år är det Landvetter som leder Göteborgsligan med tre byggprojekt. Även Stockholm går starkt under 2020 med 5 byggprojekt på sammanlagt 128 500 kvm, samtliga belägna i norra Stockholm.

 

Skånes år

Men allra flest nya logistikytor 2020 får dock västra Skåne. I Malmö- och Helsingborgsregionen byggs totalt nio nya logistikfastigheter med en sammanlagd yta på 193 250 kvm.

De största skånebyggena är Frode Laursens 36 000 kvm stora TPL-lager i Åstorp, och Postnord TPLs nya, 30 000 kvm stora lager, som Skanska bygger i Södra Väla utanför Helsingborg. Även uppstickaren SLP bygger ca 14 000 kvm i Södra Väla, på en 29 000 kvm stor tomt som förvärvades av Helsingborgs stad i oktober. Enligt SLP är hyresgäster på väg in och byggstart beräknas till slutet av 2019. SLP har också förvärvat en tomt nära hamnen i Malmö på ca 28 000 kvm av Stena tidigare i år.

– Det finns en gammal detaljplan för fastigheten så det innebär att vi kan bebygga den helt utan storleksbegränsning, säger SLPs fastighetschef Christian Berglund.

 

Landskrona var svalt i flera år, trots att DSV har en stor anläggning där. Men nu är tomterna slut, säger Christian Berglund.

Logistikbyggen på över 10 000 kvm som planeras färdigställas i Sverige under 2020. Statistik: Intelligent Logistik

Lossnat för Landskrona

Den stora uppstickaren i Skåne i år är Landskrona, som ligger mellan Helsingborg och Malmö men räknas till Malmöregionen i Listan över Sveriges Bästa logistiklägen, som får två större etableringar under 2020.

– Landskrona var svalt i flera år, trots att DSV har en stor anläggning där. Men nu är tomterna slut, säger Christian Berglund.

Dels bygger det nya logistikfastighetsbolaget CH Square ett 20 000 kvm stort lager för e-handelsaktören Na-kd, som därmed flyttar sin nordiska distribution från Nederländerna till Landskrona, och dels bygger Logicenters en 24 000 kvm stor anläggning där halva ytan är uthyrd till Thomas Cook Travel Retail och halva byggs på spekulation. I september gick Vings ägare Thomas Cook i konkurs, men enligt Logicenters vd Matthias Kettelhoit påverkar det inte byggplanerna.

– Vi bygger vidare enligt plan. Det är ”business as usual” och vi har nya hyresgäster på väg in på de resterande ytorna, kommenterar han.

 

Enligt Christian Berglund på SLP har proppen verkligen gått ur för logistik i Skåne.

– Äntligen levererar Skåne! Boozt har visat att man kan driva e-handel från Skåne, och nu kommer Na-kd till Landskrona. Sen går det bra för TPL-bolagen, både Postnord, Frode Laursen och Nowaste är jätteduktiga och växer här.

SLP får också förfrågningar som att sälja tomten de förvärvat i Malmö.

– Vi har ett problem med markbrist, det är trögt att få loss tomter till ny logistik.

Ett markområde som finns tillgängligt för logistiketableringar är Malmö stads mark i Norra hamnen. Malmö arbetar aktivt för att föra över gods till järnväg och sjöfart, och att minska genomfarten av lastbilar. I Norra hamnen finns krav på att etablerad verksamhet ska utnyttja intermodaliteten med gods över kaj och via järnväg, vilket uppenbarligen skrämmer bort många intressenter.

– Vi har lagt mycket kraft och pengar på att förbereda marken i Norra hamnen för etableringar och intermodala transporter, och då vill vi att det utnyttjas, sa Magnus Alfredsson, tidigare etableringsansvarig på Malmö stad i våras.

Magnus Alfredsson i panelsamtal om Skånes logistikframtid vid Business Arena Malmö i maj, tillsammans med Micael Svensson, Jernhusen (ej i bild) , Christian Berglund, SLP, Hans Sahlin, Castellum och  Benny Thögersen, Catena. Foto Business Arena

 

Catena satsar i Skåne och Göteborg

Catena står för de övriga fyra byggprojekten i Skåne under 2020, totalt 69 100 kvm.

Dels bygger Catena ut Boozts logistik i Ängelholm med 22 800 kvm, anläggningen får miljöbyggnad silver och utrustas med solceller på taket och automation invändigt.

– Vi bygger ett separat lager men med en förbindelsegång till Booztz befintliga lager i E-city Engelholm. Sen har vi förvärvat ytterligare 600 000 kvm mark på andra sidan E6 för att utöka parken, där detaljplanearbetet pågår, berättar Catenas vd Benny Thögersen.

Catena bygger också två logistikanläggningar på Tostarp i Helsingborg som ska bli klara under 2020; en terminal på 18 300 kvm för Postnords räkning och en 18 000 kvm stor utbyggnad för Nowaste Logistics. Det är den tredje etappen i Nowastes expansion på området – 2018 byggdes en 30 400 kvm stor logistikbyggnad och i november i år färdigställs ett nytt höglager på ca 11 000 kvm.

Det fjärde 2020-bygget är ett lager för flyttgods på totalt ca 10 200 kvm för DHL Express räkning i Sunnanå utanför Malmö.

– Vi har lite vakanser kvar i multihyresgästlagret på 36 000 kvm som vi färdigställer i Sunnanå i år, men det går framåt. Vi har också hyrt ut det lager i Kungälv på 8 000 kvm som vi köpte innan sommaren till Ecoligens, och har fått en markanvisning på 200 000 kvm mark i Landvetter Logistikpark, så det går framåt för oss även i Göteborg, säger Benny Thögersen.

Av Hilda Hultén

Artikel ur Intelligent Logistik nummer 6 2019 – klicka här för att prenumerera

 

 


Läs mer