Bergendahls nya höglager effektiviserar logistiken

Bergendahls nya höglager på ca 10 000 kvm som byggs i anslutning till centrallagret i Hässleholm gör att företaget kan samordna lagerhanteringen av livsmedel och specialvaror och få effektivare logistik. Men den höga höjden, 32 meter, gör bygget lite komplicerat. 

Bergendahls Food gör en satsning på vad man kallar Framtidens varuförsörjning, med en utbyggnad av ett höglager vid centrallagret i Hässleholm. Satsningen omfattar både nya arbetssätt och hantering av ökade volymer. Det nya kranlagret kombineras med ett smalgångslager vilket möjliggör att livsmedel och specialvaror kan hanteras på samma lager i Hässleholm, istället för som nu med lagerhantering av specialvaror i Höör. Det leder till mindre miljöpåverkan, effektivare logistik och förbättrad service till butik.

– Vi har vridit och vänt på varje pusselbit av vår varuförsörjning för att komma fram till hur vi skall göra framöver för att hålla ned vår miljöpåverkan och samtidigt säkerställa fulla butikshyllor och minimalt svinn, kommenterar Linus Larsson, Logistikchef på Bergendahls Food.

Utbyggnaden omfattar 10 000 m2 fördelade på 4 000 m2 högkranlager, 5 000 m2 smalgångslager och 1 000 m2 anslutningsytor. Byggstart var i slutet av 2013 och byggtiden beräknas till ca två år. Höglagerbyggnaden kommer att bli sammanlagt 32 meter hög. 

– Vi ligger i fas med automationslagret och planerar ta det i kommersiell drift i höst, berättar Joakim Åstrand, tf Logistikchef på Bergendahls under 2015.

– Formellt övertagande av hela anläggningen ska ske i början på 2015.

Swisslog i Partille är huvudleverantör till projektet och har i sin roll anlitat EAB i Smålandsstenar när det gäller leverans och montage av pallställ, entresoler, genomloppsbanor och påkörningsskydd.

– Det här är ett riktigt speciellt lager som genom sin höjd blir en tongivande del av stadsbilden i industriområdet Läreda i södra Hässleholm. Det är det högsta kranlager vi någonsin levererat till, kommenterar Niclas Svensson, projektör på EAB, som berättar att speciella liftar fick hyras in för att göra montagen högst upp.

– Normal höjd för ett kranlager brukar ligga runt 20 meter.

EAB har i sin tur anlitat Axelent AB för rasskydd till pallställ och taknät.

– 18 000 kvadratmeter rasskydd är väldigt mycket, säger Sven-Erik Andersson, säljare på Axelent AB

– Det är väldigt roligt att få samarbeta med EAB i ett projekt som detta där ordning och reda, kvalitet och funktion varit ledord genom hela projektet. Alla rasskydd och taknät är lackerade i grått, vilket gör det hela enhetligt och snyggt.

Bergendahls vill med projektet också öka containerflödet på järnväg över centrallagret i Hässleholm. Det går i sin tur hand i hand med Hässleholms kommuns satsning på att etablera ”Hässleholm Nord” som en regional logistikhub.


Läs mer