ÅLE Finalist 4: Premiumlogistik på höjden

november 5, 2021 Fastigheter , Logistik , Logistiklägen , Transport
ÅLE Finalist 4: Premiumlogistik på höjden
ÅRETS LOGISTIKETABLERING 2021: I på en gammal höglagertomt på elektronikhöjden i Järfälla norr om Stockholm har Corem byggt ett toppmodernt lager i tre plan för MTABs räkning. Lagret är Sveriges första flervåningslager, och gör att MTAB får utrymme att samla sin tidskritiska premiumlogistik på ett ställe.   Corem har sedan starten 2008 satsat på att köpa äldre, stadsnära logistik och lättindustri – och vidareutveckla den. Ett exempel är den 25 000 kvm stor fastighet med ett 3 000 kvm stort höglager, som Elfa lämnade 2017, på toppen av området Elektronikhöjden i Järfälla. Att fylla ett gammalt höglager med nya hyresgäster är inte det lättaste – men Corem löste uppgiften. – MTAB har varit kund till Corem sen bolaget bildades och var på väg att växa ur sina lokaler i Bromma. På pappret fanns ingen chans att få plats med ett lager som täckte deras behov på platsen, men i och med att det fanns en detaljplan som medgav en 25 meter hög byggnad kom vi på lösningen att bygga i flera plan, berättar Jesper Carlsöö, marknadschef på Corem.
MTABs vd Simon Fors, flankerad av Jerker Holmgren och Jesper Carlsöö från Corem.
Fördel med samlad logistik Det gamla höglagret revs, bottenplattan utökades till 5 000 kvm och ett 24 meter högt lager i tre våningar byggdes. Tre stora, snabbgående varuhissar förbinder nu planen med varandra. För MTAB, som går från två separata lager i Bromma, innebär flytten till Järfälla en rejäl förbättring av verksamheten.
Vi kan redan se att vi har fått en ökad kvalitet
– Det är en jätteskillnad, vi får en samlad produktionsledning för alla våra verksamheter och ledningen kommer närmare verksamheten. Vi kan redan se att vi har fått en ökad kvalitet, berättar MTABs vd Simon Fors.
MTAB gjorde noggranna tyngdpunktsberäkningar inför etableringen, med allt från kunder och flöden till var de anställda bor.
MTAB är ett familjeföretag i tredje generationen och ingen klassisk tredjepartslogistiker. Bolaget lagerhåller, distribuerar och installerar high-tech-produkter som medicinteknisk utrustning till sjukhus, samt konst och museala föremål, med gallerier, konstnärer och auktionshus som främsta kunder. I Stockholm jobbar omkring 90 personer, och totalt har MTAB har 200 anställda i Norden, med lager i Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn, Horsens, Oslo och Helsingfors. Läget i Järfälla är valt med omsorg, berättar Simon Fors. –  Vi gjorde noggranna bedömningar av tyngdpunkt: dels behöver vi kunna serva city effektivt, dels behöver vi närhet till Arlanda. De flesta av våra kunder finns i city samt norr och väster om stan, och vi tittade också på vart våra anställda bor, så att alla skulle kunna följa med i flytten, berättar han. Unik byggnad Stora delar av lagret för konstföremål är klimatiserat med detaljstyrd temperatur och luftfuktighet. Här förvaras konst och auktionsföremål, här visas de för kunder och köpare och här specialtillverkas de lådor som krävs för transporten.
Lagret är klimatiserat med detaljstyrd temperatur och luftfuktighet för att kunna lagra ovärderliga konstföremål.
Huset har hög säkerhetsklass (SK3), och den undre delen är byggd i betong, med extra tjocka pelare för att bära de tre våningarna. Hjärtat i fastigheten är klimatsystemet, med bergvärme- och kyla, som gör fastigheten extremt energieffektiv. Fastigheten ska certifieras enligt Miljöbyggnad silver. – Vi ska också installera solceller på fasaden mot söder, så energibehovet kommer att ligga på 30-40 procent mot en standardfastighet. Vi har hyresavtal med fast värmekostnad, vilket ger oss incitament att göra fastigheten så energieffektiv som möjligt, berättar Corems Affärs- och projektutvecklingschef, Jerker Holmgren. Även om fastigheten är specialutformad är han inte orolig för framtida användning om MTAB skulle lämna lokalerna. – Den här fastigheten kan enkelt konverteras till annan logistikverksamhet och är perfekt för exempelvis en serverhall. Jesper Carlsöö tror på fler liknande lösningar för citylogistik i framtiden, i takt med att markbristen nära city blir mer akut.
Successivt hamnar logistik i vägen för städernas tillväxt och trängs undan, men städer fungerar inte utan citynära logistik
– Successivt hamnar logistik i vägen för städernas tillväxt och trängs undan av bostadsbyggande, men frågan är var den ska ta vägen? Den frågan måste lösas innan man kan avveckla fler logistikområden, städer fungerar inte utan citynära logistik.

Text och foto Hilda Hultén

ÅLE Finalist 4: MTAB Järfälla Brukare: MTAB Byggare/Fastighetsaktör: Corem Property Group/MVB Läge: Elektronikhöjden, Stockholm Nord Kommun: Järfälla Storlek: 16 900 kvm i tre våningar Färdigställt: sommaren 2021 Jurymotivering: MTABs premiumlogistik för museala föremål och mediciniskteknik kräver hög standard, i allt från lager och läge till transporter och personal. Med Corems trevåningslager, som är det första flervåningslagret som byggs i Sverige, får MTAB en citynära logistikanläggning på 16 900 kvm unikt utrustad just för deras behov, som tydligt förbättrar bolagets verksamhet. Etableringen är en innovativ lösning på markbristen i citylägen. Affärsmodellen med fast elpris ger incitament för fastighetsägaren att förbättra energiförbrukningen, och lagret blir mycket energisnålt, bl a med solcellsfasader och en avancerad anläggning för bergvärme- och kyla. Helt enkelt premium rätt igenom.