XXLs Örebrolager sålt

augusti 16, 2018 Ekonomi , Fastigheter , Lager , Logistiklägen
XXLs Örebrolager sålt

Aberdeen köper XXLs 43 000 kvm stora lager i Pilängen, Örebro för 400 miljoner SEK. Foto Pilängen

Pareto har sålt Pilängen Logistik, som äger XXLs centrallager i Örebro, till Aberdeen för 400 miljoner kronor. Affären är förhoppningsvis ett trendbrott för den hittills tröga transaktionsmarknaden inom logistikfastigheter.

Igår offentligggjorde Pareto att bolaget säljer XXLs centrallager i Örebro till investmentbolaget Aberdeen för 400 miljoner kronor. Fastigheten ägs genom Paretos dotterbolag Pilängen Logistik, där Aberdeen nu förvärvar samtliga aktier.

Pilängen Logistik bildades 2015 i samband med att Pareto förvärvade fastigheten, och XXLs lager är den enda tillgången i bolaget. Lagret, som byggdes ut från 20 000 kvm till 43 000 kvm år 2015 har mer än tio år kvar på hyreskontraktet med XXL och ligger i ett av Sveriges bästa logistiklägen; Örebro. Lagret försörjer Sverige, Finland, Danmark och Österrike. XXL har även ett lager i Gardermoen som försörjer den norska marknaden, som inte ingår i köpet. Pangea var Pilängens rådgivare i försäljningen och MASQ agerade juridisk rådgivare. Aberdeens rådgivare var NCAP och Linklaters.

 

Trög start på transaktionsåret 

Trots det stora intresset för logistikfastigheter började transaktionsåret 2018 trögt. Enligt Pangea uppgick transaktionsvolymen till drygt 900 miljoner SEK under första halvåret 2018, mot ca 4 miljarder SEK under första halvåret 2017. Logistik motsvarade endast 1,2 procent av den totala transaktionsvolymen för perioden, mot omkring 5–10 procent normalt. Men Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea, tror dock på en vändning.

Mikael Söderlundh. Foto Pangea

– Transaktionsvolymen har inte speglat köpintresset hittills i år. Logistikfastigheter är ett väldigt litet segment och det är flera försäljningsprocesser igång som kommer att avslutas i höst, säger han till Intelligent Logistik.

Affärerna har också börjat rulla igång, bland annat köpte Catena Apoteas lager i Morgongåva för 280 miljoner av Domarbo Skog i juli i år.

– När man summerar 2018 så tror jag inte på en lika tydlig dipp, säger Mikael Söderlundh.

Av Hilda Hultén

Läs en längre intervju med Mikael Söderlundh i nummer 5 av Intelligent Logistik som kommer med DI den 14/9.

 


Läs mer