Trafikverkets chef köpte PR-konsulthjälp för 2300 kr/h för att förklara bort misstag

februari 2, 2015 Ekonomi , Transport

Efter SVTs granskning av Trafikverket i höstas köpte generaldirektör Gunnar Malm en kommunikationskonsult för 394 000 kronor utan att följa myndighetens regler om upphandling rapporterar SVT.

Trafikverkets gd Gunnar Malm köpte i höstas hjälp av en expert på kriskommunikation. Konsulten skulle för 2.300 kronor i timmen hjälpa Trafikverket att “kommunicera med media”.

– Det är jag som har tagit initiativet till hela den här delen, det var jag som ville bilda mig den här uppfattningen, säger han.

Resultatet blev bara en 11 sidor lång rapport, där olika strategier för Trafikverkets kommunikation föreslås. Kostnaden, totalt 394.000 kronor betalas av skattebetalarna.

– Det där är för jävligt, man hade kunnat använda de pengarna för att ta hand om kontaktledningarna istället. Mellan Tegelbacken och Älvsjö hade man kunnat rusta upp hela kontaktledningsnätet, det räcker 400.000 kronor till, säger Johnny Naderus, SEKO-facket i Stockholm.

Konsulten som anlitades beskriver sig själv som expert på att hjälpa företag som utsätts för granskning i media.

– Det är mycket dåligt. De pengarna skulle göra större nytta till att sköta järnvägen istället för att förklara bort vanskötseln av spåren, säger Trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith (MP).

Myndighetens egna regler för den här typen av köp är tydliga. Vid direktupphandlingar ska minst tre leverantörer tillfrågas, valet ska motiveras och allt ska noga dokumenteras i diariet. Generaldirektör Gunnar Malm gjorde inget av detta.

– Det är inte min vardag att jag håller på med upphandling och det må väl så vara min egen brist då, säger Gunnar Malm, generaldirektör på Trafikverket.

– Pengarna ska användas för att sköta järnvägen, inte förklara bort misstagen, säger Trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith (MP).


Läs mer