Toyota köper automationsföretag för 11 miljarder

mars 23, 2017 Ekonomi , IT/Teknik , Logistik
Toyota köper automationsföretag för 11 miljarder
Vanderlande levererar automationslösningar för pakethantering och bagagehantering på flygplatser. Köpet är en strategisk breddning mot automation för Toyota Industries. Foto Vanderlande

Vanderlande levererar automationslösningar för pakethantering och bagagehantering på flygplatser. Köpet är en strategisk breddning mot automation för Toyota Industries.
Foto Vanderlande

Toyota Industries gör sin största affär någonsin genom köpet av automationsföretaget Vanderlande för drygt 11 miljarder kronor. “Vi tyckte köpet av BT var stort år 2000, men det här är större, säger Jonas Lindell, kommunikationschef Toyota Material Handling Europe.

Idag avslöjade Toyota Industries Corporation (TICO) att bolaget tecknat avtal om att förvärva Vanderlande av dess nuvarande ägare NPM Capital. Köpeskillingen är 1,16 miljarder euro, motsvarande drygt 11 miljarder svenska kronor.

– Det är det största uppköpet i bolagets historia. Vi i materialhanteringsbranschen tyckte att köpet av dåvarande BT var stort, men det här är större, säger Jonas Lindell, kommunikationschef Toyota Material Handling Europe.

Vanderlande levererar främst större systemlösningar för hantering av bagage, paket och post men är också stora inom automatiserade systemlösningar av lager.

– Vi ser en utveckling med bland annat ökad e-handel, som driver fram ökad efterfrågan på större automationslösningar och snabb och effektiv pakethantering. Lösningarna kompletterar truckverksamheten och vi får viktiga synergieffekter för oss att ha Vanderlande som partner till vår truckförsäljning.

Vägval mot helhetslösningar

Affären följer på den nyligen aviserade expansionen i Nordamerika, med förvärvet av Bastian Solutions LLC. TICO går genom Vanderlande-förvärvet ytterligare ett steg från renodlat truckföretag mot helhetslösningar inom automatiserad materialhantering

– Köpet är ett svar på det som händer på marknaden i stort och flyttar Toyota tydligt uppför värdekedjan inom materialhantering, menar Jonas Lindell.

Hur konkurrenterna kommer att reagera på köpet kan han inte svara på.

– Vi är säkert inte ensamma om att göra den här analysen av vart marknaden är på väg. Sen är vi glada att tillhöra ett bolag med muskler att göra den här typen av förvärv.

Vanderlande grundades 1949 och finns i 30 länder, med huvudkontor i holländska Veghel. Bolaget har haft stark tillväxt de senaste åren och har levererat automationslösningar i över 105 länder.

– Vi är glada över att få bli en del av en så enormt framgångsrik och strategisk koncern. TICOs finansiella styrka och globala närvaro kommer att hjälpa vårt företag att fullfölja vår strategi för uthållig lönsam tillväxt, kommenterar Vanderlandes vd, Remo Brunschwiler.

Vanderlande behåller både företagsnamn och varumärke och fortsätter verksamheten som en enskild enhet utifrån nuvarande platser världen över. I klassisk Toyota-anda görs alltså inga drastiska förändringar från början.

– Det blir snarast ett partnerskap initialt. På sikt kan det bli förändringar, men det är inget att spekulera i nu, säger Jonas Lindell.

Transaktionen förutsätter sedvanliga myndighetsgodkännanden. Affären förväntas slutföras under Q2 2017.

Text: Hilda Hultén


Läs mer