Skandalåkeri i konkurs

januari 29, 2015 Arbetsmarknad , Ekonomi , Transport

Specialtransporter Svealand, tidigare med förledet TUWA har försatts i konkurs, skriver Norrköpings Tidningar. Förtaget har systematiskt struntat i att betala ut löner till sina chaufförer.

– Det är ett mycket glädjande besked. I varje fall som ett första steg. Nu hoppas vi att chaufförerna ska kunna få ut sina löner och semesterersättningar. Vi ska sätta oss ner och samtala med konkursförvaltaren, säger Mats Andersson, ombudsman hos Transport till NT.

Det är fem chaufförers fall som Transport har använt sig av i konkursansökan. Men sammanlagt är det nästan 20 chaufförer som inte fått sina löner. Bolaget är skyldig chaufförerna nästan en miljon kronor. Enligt Mats Andersson kunde konkursen drivas igenom eftersom ingen av Tuwa Specialtransport Svealands representanter (numera bara Specialtransport Svealand) infann sig i rätten i Stockholm.

– Det var kanske inte så överraskande. Men nu är konkursen ett faktum. Bolaget har tre veckor på sig att svara hur man gör med skulderna. Kanske kan lönegarantier falla ut nu.

Marie Linderoth är en av de chaufförer som blev utan jobb när Tuwa försvann från Norrköping. Hon är också en av de som inte fått ut sina löner. I hennes fall rör det sig om 2 månadslöner plus 25 betalda semesterdagar.

– Jag blev otroligt glad när jag hörde om konkursen, säger hon.

För chaufförerna har det varit en lång och plågsam process. Marie Linderoth berättar att hon tänkt på Tuwa nästan varje dag sedan i augusti.

–  I början trodde jag att vi skulle få ut våra löner. Sen har jag tappat tron. Men nu tror jag att det finns en chans ändå att jag får ut mina pengar. Jag skulle tro att det rör sig om ungefär 65 000 kronor brutto. Det är mycket pengar, säger hon.

Av alla chaufförer som fick sluta på Tuwa när bolaget blev av med sitt uppdrag i Norrköping har alla utom två personer lyckats få jobb.

Mats Andersson på Transport ser också ett möjligt slut på historien.


Läs mer