Seko varslar om strejk

Seko varslar om strejk
Spårtrafiken varslad om strejk. Foto: Green Cargo.

Spårtrafiken varslad om strejk. Foto: Green Cargo.

Fackförbundet Seko har varslat Almega Tjänsteförbunden och Spårtrafikbranschen om strejk. Ett krav är att få igenom LO:s gemensamma krav på låglönesatsning.

Varslet gäller spårtrafiken och strejken kan bryta ut den tolfte maj.

– Vi har en motpart som vägrar ge våra medlemmar samma löneökningar som alla andra fått på arbetsmarknaden, säger Valle Karlsson, förbundsordförande i Seko i en kommentar till varslet.

Seko anser att märket i årets avtalsrörelse innebär avtal värda 6,5 procent på tre år, plus en låglönesatsning.

– Det är väldigt problematiskt att Seko nu tar till stridsåtgärder för att spräcka det märke som satts av industrin i årets avtalsrörelse, och som är en grundbult i den svenska arbetsmarknadsmodellen, säger Almegas vd Anna-Karin Hatt i en kommentar till varslet.

Varslet är uppbyggt i tre steg: först tas bland annat lokalvårdare, fordonsvårdare och anläggningspersonal ut i strejk i Stockholmsområdet. I steg 2 som träder i kraft den 16 maj tas bland annat lokförare på SJ Götalandståg och anställda på Green Cargo som jobbar med LKABs malmtåg ut i strejk.

– Om strejkerna verkställs får vi kundkonsekvenser. Vi följer därför utvecklingen av förhandlingarna noggrant och gör värderingar efter vad som händer. Dialogen om vilka konsekvenser som uppstår håller vi direkt med kunderna. Vi vidtar alla åtgärder som kan minska effekterna av de varslade åtgärderna både för kunderna och Green Cargo, säger Rickard Kirchner, Kundservice- och Försäljningsdirektör, Green Cargo.

I steg 3 som träder i kraft 19  maj tas bland annat alla tågvärdar på MTRs pendeltåg och Baneservice Skandinavias personal i Skandiahamnen i Göteborg ut i strejk. Konflikten berör sammantaget cirka 1 000 Seko-medlemmar.


Läs mer