Rekordböter för export till Iran

maj 17, 2017 Ekonomi

Det kinesiska telecom-företaget ZTE måste betala 900 miljoner dollar i böter till den amerikanska regeringen. Det är villkoren i en förlikning som ZTE har träffat med olika amerikanska myndigheter efter att ha brutit mot USA:s embargo mot Iran. 

Amerikanska myndigheter anklagar ZTE för en serie överträdelser mot det amerikanska embargot mot Iran, inklusive att leverera varor med ursprung i USA till Islamiska republiken utan nödvändiga tillstånd. USA är ett av få länder vars exportregelverk har en extraterritoriell verkan och alltså ”följer med” produkten när den exporteras. En vara som innehåller en amerikansk komponent och som exporteras omfattas av amerikansk lagstiftning.

– De större exporterande företagen i Sverige är medvetna om riskerna kopplade till internationell handel och då inte minst USA:s exportkontroll, men långt ifrån alla har exportkontrollprogram som kan hantera och förebygga riskerna. Det räcker med att man gör affärer i dollar, vilket ju är väldigt vanligt, för att USA:s exportlagstiftning ska gälla, varnar Ted Roth, vd på AEB Sverige, i ett pressmeddelande.

Det kinesiska företaget erkände att det medvetet brutit mot International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) och andra bestämmelser genom att olagligt tillhandahålla varor med ursprung från USA till Iran. De amerikanska myndigheterna anklagade också ZTE för att försöka hindra utredningen och medvetet göra falska påståenden. Ytterligare 300 miljoner dollar kommer att läggas till bötesbeloppet om kineserna inte följer villkoren i förlikningen.

– Även om förlikningen är på rekordbelopp så är de flesta ännu mer rädda för publiciteten det innebär och att företaget under utredningen försätts i karantän. Det företag som granskas hamnar i en frysbox där företaget inte kan göra affärer med västvärlden, det vill säga en stor del av världsmarknaden. Det är svårt att sätta en prislapp på vad det kostar, kommenterar Ted Roth, vd för AEB Sverige.

 

 


Läs mer