Prologis bygger nytt på spekulation

februari 25, 2014 Ekonomi , Fastigheter , Lager

Prologis bygger en anläggning på spekulation, på nyligen förvärvad mark i Arendal, Göteborg, för att möta den starka efterfrågan från kunder. Byggnaden, på cirka 15 000 kvm, blir den fjärde i Prologis Park Göteborg.

Det är första gången Prologis bygger i Sverige utan att ännu ha kontrakterade hyresgäster.

– Investeringen stärker Göteborg som Nordens logistiknav. När ett världsledande företag som Prologis utökar sin närvaro här får vi ytterligare en bekräftelse på hamnens stora betydelse för Sverige och övriga Norden, säger Roger Strömberg, näringslivschef på Business Region Göteborg.

– I Göteborg är utbudet begränsat, vilket inskränker valmöjligheterna för våra kunder. Den starka efterfrågan på nya logistikytor har gett oss självförtroendet att starta en riktad spekulativ satsning på denna nyckelmarknad, där vi har 100 procent beläggning, säger Allan Lavén, regiondirektör för Prologis Norden.
– Det här är första gången vi bygger på spekulation i Sverige, d v s utan att ha en ankarkund vid byggstarten. Men detta är ett speciellt attraktivt logistikläge och jag är jag är ganska säker på att vi har allt uthyrt redan innan bygget är klart.
– Vi skulle inte heller bygga nytt på spekulation i andra regioner, säger Allan Lavén.
Det är också första gången i Europa sedan finanskrisen som Prologis bygger på spekulation och på mark man förvärvar för ändamålet.

Den nya fastigheten uppförs på Arendals industriområde, i direkt anslutning till Göteborgs Hamn. Den utformas för upp till två kunder. Fastigheten beräknas bli klar sista kvartalet 2014. Logistikparkens tre befintliga byggnader på närmare 53 000 kvm är fullt uthyrda.

Prologis Sverige har cirka 354 000 kvm logistik- och distributionsyta. Alla befintliga svenska fastigheter är fullt uthyrda. I Europa uppgår Prologis fastighetsbestånd till 13,7 miljoner kvm och uthyrningsgraden är 93,6 procent.
Prologis, Inc. äger, förvaltar och utvecklar industrifastigheter med fokus på globala och regionala marknader i Nord- och Sydamerika, Europa och Asien som i eget ägande eller via partners omfattar ca 52,9 miljoner kvm i 21 länder. Fastigheterna hyrs ut till mer än 4 500 kunder inom tredjepartslogistik, transportsektorn, detaljhandel, tillverkningsindustri och andra verksamheter.


Läs mer