NREP tar in dansk delägare

maj 20, 2020 Ekonomi , Fastigheter
NREP tar in dansk delägare

Danska Novo Holdings blir 25-procentig delägare i NREP och investerar samtidigt 1,3 miljarder SEK i bolagets nya fastighetsfond, som ska ta NREP utanför Nordens gränser. Beslutet att ta in en partner är något som vuxit fram, berättar NREPs grundare Rickard Svensson-Dahlberg.

Artikel ur Intelligent Logistik nummer 2 2020. Prenumerera här

Danska Novo Holdings investerade i NREPs fastighetsfonder första gången 2018. Nu köper man in sig som minoritetsägare med 25 procent och investerar samtidigt 1,3 miljarder i nya fonden NSF IV som NREP nu reser. Morten Beck Jørgensen på Novo Holdings tar också plats i NREPs styrelse

– Innan Corona hade vi en ganska god idé om hur expansionen skulle se ut, säger Rickard Svensson-Dahlberg. Foto NREP

– Vi har uppvaktats av olika aktörer under flera år, som velat investera i eller köpa allt ifrån någon del till helheten. Beslutet att ta in en partner är något som vuxit fram, nu gör vi det utan att förlora kontrollen över bolaget. Novo Holdings delar våra värderingar, och vill vara med på vår tillväxt utifrån den strategi vi satt. För oss ger det en ännu starkare balansräkning och möjlighet att växa, inte minst internationellt, berättar Rickard Svensson-Dahlberg, NREPs grundare och partner.

NREP utvecklar fastigheter inom segmenten bostäder, samhällsfastigheter och “modern logistik”. Det sistnämnda utgör ungefär 25 procent av beståndet, under varumärket Logicenters. Totalt har Logicenters drygt 1 miljon kvadratmeter logistikytor i Norden.

– Planen är att behålla 25 procent logistik även framöver. Vi var tidigt ute med att satsa på logistik när vi startade för 15 år sedan,  i Sverige är det vårt största segment.

 

Vill expandera i Europa

NREP grundades 2005 och har verksamhet i Sverige, Finland, Danmark och Norge. Siktet på att växa utanför Norden har funnits länge, berättar Rickard Svensson-Dahlberg.

– Vi har haft möjlighet att investera utanför Norden i våra tre senaste fonder, men det har inte blivit så. Det har funnits tillräckligt många bra affärer att göra på hemmaplan.

Innan Corona slog till så hade NREP en ganska god idé om hur expansionen skulle se ut, berättar han.

– Vi har framförallt tittat på logistikkluster i norra Europa, som Tyskland, Polen, Baltikum och Benelux. Nu har ju kartan ritats om litegrann.

Att ta sig an nya marknader är inte enkelt, det är inte bara att “flyga över och handla”, betonar han.

– Att expandera till ett nytt land hänger väldigt mycket på att få tag i rätt människor lokalt, med rätt egenskaper, kontaktnät och marknadskunskap. Det är mer avgörande för vilka marknader vi väljer att investera på än objekt och lägen. Att vi expanderar i Europa är bara en tidsfråga, men framtiden får utvisa vilken marknad som blir först.

När det gäller logistikfastigheter så har segmentet klarat sig bland de bättre i Corona-krisen, och på längre sikt så kan krisen gynna logistikbranschen, tror Rickard Svensson-Dahlberg.

– De flesta blev nog ganska abrupt upplysta om att dagens just in time-system inte fungerar helt felfritt. Man kan ju tänka sig att många drar lärdom av det och ser ett ökad behov av att bygga upp större lager.

 

Sålde logistikportfölj innan Corona

I mitten av mars, precis innan Corona-pandemin lade en våt filt över transaktionsmarknaden,  sålde NREP också en fastighetsportfölj med 11 logistikfastigheter till Blackstone, som satsar aggressivt på den Nordiska logistikfastighetsmarknaden. Blackstone köpte bland annat en stor logistikportfölj av Corem för 4,2 miljarder i fjol, på 300 000 kvm lokaler, varav ca 200 000 kvm finns i Danmark och 20 000 i Norge. I Sverige är det fyra fastigheter på totalt 80 000 kvm som ingår. Köpeskillingen avslöjas inte, men enligt uppgift till Intelligent Logistik ligger yielden “i nivå med andra nordiska logistikportföljer innan Corona”.

Av Hilda Hultén