Norrköping stark kandidat för batterifabrik

Den 7 maj träffade vd Peter Carlsson och den övriga ledningen för Northvolt representanter för Norrköping, som är en av de åtta återstående regioner som till slut kan få den eftertraktade nya, batterifabriken för litiumjonbatterier till eldrivna fordon.

– Inför den fördjupade studie som ska välja ut 2-3 möjliga platser för fabriken, kunde vi berätta om Norrköpings och regionens styrkor inför det slutliga beslutet. Det säger Norrköpings näringslivsdirektör Pontus Lindblom, som var en av deltagarna på söndagens möte med Northvolt.

– Vi har förstått att Northvolt ser kraftförsörjningen som enormt viktig. Genom Händelsö-kombinatet och Eon har vi mycket goda förutsättningar till hållbara energilösningar och vi har också en mycket bra el-infrastruktur här, säger Pontus Lindblom.

Hamnen, Europavägarna och järnvägsinfrastrukturen svarar också väl mot de kriterier Northvolt ser som de viktigaste.

– Behovet av ca 200 hektar mark har vi också goda förutsättningar att uppfylla, dels på Malmölandet i nära anslutning till hamnen och den kommande höghastighetsbanan och dels i Bråvalla, några kilometer därifrån, säger Pontus Lindblom.

På Campus Norrköping finns redan ledande batteriforskning och regionen som helhet har en av landets bäst utbyggda skräddarsydda yrkesutbildningar. Siemens i Finspång, Saab i Linköping och Toyota i Mjölby, som för övrigt är landets största avnämare av fordonsbatterier, är också viktiga tillgångar i regionen, menar Pontus Lindblom.

– Vi ingår ju också i Stockholm Business Alliance och med den kommande höghastighetsbanan blir det också möjligt att pendla hit från Storstockholm.

Efter midsommar kommer 2 eller högst 3 regioner att vara kvar och under hösten väntas beslut om fabrikens placering.

Det har sagts att en färdig batterifabrik skulle kunna sysselsätta 2500-3000 personer. De indirekta effekterna skulle kunna ge betydligt större avtryck i form av tillkommande jobb i de region som får etableringen.

Av Gösta Hultén


Läs mer