Maersk vinnare på Hanjins konkurs

oktober 3, 2016 Ekonomi , Sjöfart , Transport

Många anser att det var Maersk Lines beställningar av nya jättefartyg i  Triple E-serie, som satte igång kampen om att vara störst, och som nu drabbat sjöfarten genom en stor överkapacitet i containerindustrin.

Men samtidigt har också världshandelns ökning nästan upphört. Under första halvåret 2016 stod världshandeln i stort sett stilla enligt CPB World Trade Monitor.

Därför har också raterna för containerfrakter från Sydostasien sjunkit till rekordlåga nivåer.

Detta har även drabbat världsledande Maersk, i form av stora förluster och prisfallet ligger också bakom sydkoreanska Hanjins konkurs i augusti.

Fortfarande ligger ett 20-tal av Hanjins fartyg utanför större hamnar i olika världsdelar i väntan på att få lossa sin last. De släpps inte in i hamnarna eftersom de inte kan betala hamnavgift. I t ex storhamnen i Newark utanför New York får Hanjins fartyg inte ens komma in för att lossa tomcontainers. På flera av båtarna har besättningen haft ont om mat och vatten.

Men den enes död den andres bröd.

– Vi möter nu en kraftig efterfrågan från kunder som vi försöker stötta. Många söker lösningar från oss, sa Jakob Stausholm, strategichef på Maersk, nyligen till Financial Times.

Många importörer väntar nu på varor som fastnat världen över, inför decemberhandeln.

Totalt beräknas varor för 100 miljarder kronor har varit inlåsta på Hanjins fartyg när konkursen utbröt. Nu har dock många av dem kunnat lossa sin last.

Det verkar alltså som att det väl finansierade danska Maersk som “beställde sönder” containerindustrin blir de som slutligen kan vinna på krisen.

Gösta Hultén

 


Läs mer