Logistiken flyttas ut ur Ikea-koncernen

september 13, 2016 Ekonomi , Inköp , Logistik , Produktion
Logistiken flyttas ut ur Ikea-koncernen
Logistiken, hjärtat i Ikea, flyttas nu ut ur Ikea Group tillsammans med Inköp och produktutveckling. Foto Ikea

Logistiken, hjärtat i Ikea, flyttas nu ut ur Ikea Group tillsammans med Inköp och produktutveckling. Foto Ikea

I september genomförde Ikea en stor omorganisation där produktutveckling, inköp och logistik flyttas till den separata koncernen Inter Ikea som kontrolleras av en annan stiftelse än Ikea Group. Det rapporterar SvD.

Ikeas genomförde den 1 september en gigantisk omorganisation som innebär att moderbolaget Ikea Group ska koncentrera sig på kundrelationer och försäljning. Produktutveckling, inköp och logistik har flyttats till den separata koncernen Inter Ikea som kontrolleras av en annan stiftelse än Ikea Group. Förändringen har  enligt en artikel på SvD Näringslivs sajt planerats i ett par års tid, och delar förenklat upp Ikea i en möbelsäljande del respektive en finansiell del.

Förändringen innebär att ett 40-tal fabriker och runt 38 000 anställda har flyttats ut ur Ikea Group, varav ca 7 000 av de tidigare 14 000 anställda i Ikea Sverige. En anledning till omorganisationen kan enligt artikeln vara att Ikea vill utöka sin internationella expansion genom franschise. Idag drivs ca 15 procent av Ikea-butikerna genom franschise.

Bolaget Inter Ikea är stiftelseägt i Lichtenstein och har fram tills nu tagit in tre procent av omsättningen från övriga Ikea. Nu utökas bolaget alltså med tre viktiga koncernfunktioner.

Ikea går bättre än någonsin i Sverige, enligt en färsk bolagsrapport som släpptes på tisdagen omsatte bolaget 16,3 miljader SEK på sverigemarknaden under den senaste 12-månadersperionden. Det är en ökning med 9 procent mot föregående 12-månadersperiod och tredje året i rad som bolaget slår försäljningsrekord i Sverige. Även globalt ökar bolaget försäljningen starkt. Globalt omsatte Ikea 34,2 miljarder euro, cirka 325 miljarder kronor, en ökning med 7,1 procent mot räkenskapsåret innan.

 

Av Hilda Hultén

 


Läs mer