Högsta beläggningsgraden någonsin för Prologis

februari 2, 2016 Ekonomi , Fastigheter , Lager
Högsta beläggningsgraden någonsin för Prologis
Prologis nådde en uthyrningsgrad på 95,6 procent under q4 2015, den högsta graden någonsin. Foto Prologis

Prologis nådde en uthyrningsgrad på 95,8 procent 2015, den högsta graden någonsin. Foto Prologis

Fjärde kvartalet 2015 hade Prologis en uthyrningsgrad på 95,8 procent i Europa, den högsta beläggningsgraden någonsin i Europa, visar den senaste kvartalsrapporten. Göteborg och Nordeuropa pekas också ut som extra heta lägen för etableringar.  

Efterfrågan på logistikfastigheter fortsätter att drivas av omstruktureringen av leveranskedjan, handel och e-handel. Prologis Europe avslutade det fjärde kvartalet 2015 med 95,8 procents beläggning, en ökning med 90 baspunkter under året.

Sammanlagt har bolaget påbörjat närmare 750 000 kvm utvecklingsprojekt, varav ca 60 procent byggs för specifika kunder och 40 procent på spekulation. Samtidigt har bolaget förvärvat drygt en halv miljon kvm yta och tecknat leasingavtal för ytterligare 340 000 kvm.

Portföljökning med 7 procent

Bolagets operativa portfölj uppgick vid årets slut till 15,3 miljoner kvadratmeter, en ökning med 7 procent under 2015. Om man även räknar med utvecklingsprojekt och värdeskapande nyförvärv uppgick portföljen till 16,4 miljoner kvadratmeter vid årets slut.

– Beläggningen i vår europeiska portfölj är den högsta någonsin, kommenterar Ben Bannatyne, vd för Prologis Europe.

Storbritannien pekas ut som den starkaste marknaden följt av norra Europa. I norra Europa pekas Göteborg  ut som en av de hetaste lägena sett till hyresefterfrågan, tillsammans med München, södra Nederländerna och Hamburg.

– Logistikfastigheter fortsatte att locka investerare under 2015, med störst intresse i Storbritannien och norra Europa, säger Ben Bannatyne vidare.

– I takt med att de ekonomiska nyckeltalen och kundernas inställning fortsätta att stärkas förväntar vi oss allt bättre avkastningar under 2016.


Läs mer