Hög investeringstakt i logistikfastigheter i Europa

december 4, 2013 Ekonomi , Fastigheter , Lager , Logistik

Investeringsvolymen inom i industri- och logistikfastigheter inom EMEA-området fortsätter att öka. Volymerna ökade med 4,6 procent under tredje kvartalet 2013 och med nästan 40 procent jämfört med samma period förra året, enligt CBRE skriver Fastighetssverige.

Hittills under 2013 har drygt tio miljarder euro investerats i den europeiska industri- och logistiksektorn, den högsta nivån på fem år. Än en gång genomfördes en betydande del av transaktionerna i Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Nederländerna.

James Markby på CBRE, säger:
– Tillströmningen av framför allt nordamerikanska private equity-fonder har ökat likviditeten på en marknad som ger en attraktiv riskjusterad avkastning, säkerställd mot diversifierade intäktsströmmar. Vi ser också att institutionella investerare återvänder till marknaden för fastigheter inom lättindustri för att öka sin totala avkastning.

Ekonomin i Europa fortsätter dock att bromsa beslutsprocessen för byggandet av industri- och logistikfastigheter. Det pressar upp hyrorna i prime-segmentet på vissa marknader och håller uthyrningsgraden för attraktiva lagerfastigheter uppe. Konsekvensen är att de nya ytor som tillförs på marknaden särskilt i Central- och Östeuropa fylls direkt. I Moskva tillkom under tredje kvartalet i år 526 000 kvm lager, och ytterligare 207 000 kvadratmeter förväntas färdigställas under fjärde kvartalet 2013, varav uthyrningsgraden är 90 procent. Prag hade också den högsta nivån av nya lagerytor sedan andra kvartalet 2009.


Läs mer