Historiskt byggrekord för logistikfastigheter 2017

november 6, 2017 Ekonomi , Fastigheter , Logistiklägen
Historiskt byggrekord för logistikfastigheter 2017

Nära 600 000 kvm logistikytor färdigställs under 2017, enligt Colliers. Det är en historisk rekordsiffra.

Hela 24 byggnationer motsvarande ca 600 000 kvm färdigställas under 2017, enligt färsk statistik från Colliers. Det är ett historiskt rekord och mer än dubbelt så mycket som 2016.

Året 2017 har präglats av ett rejält högtryck på logistikfastighetsmarknaden. Vakansgraden är fortsatt låg, intresset för att investera i logistikfastigheter är skyhögt och det byggs fastigheter som aldrig förr.

Under 2017 färdigställs sammanlagt 24 logistikfastigheter på över 10 000 kvm, enligt en färsk sammanställning från fastighetsrådgivaren Colliers.

– Vi har sett väldigt hög projektering under 2015 och 2016 där många projekt färdigställs nu under 2017, berättar Christoffer Bladh Nord, projektledare för Industri & Logistik på Colliers Sverige.

Hur mycket som byggs varje år är svårt att förutsäga och beror också på tillfälligheter. Enligt Colliers statistik toppar Sveriges bästa logistikläge “Stor-Göteborg” listan på byggen, både med flest färdigställda projekt men även på mängden tillkommande kvadratmeter.

– Det är mycket timing och byggtakten skiljer sig från år till år. 2018 ser betydligt lugnare ut, även om allt tyder på att det också kommer att bli ett bra år med minst 300 000 kvm färdigställda ytor. Men det är svårt att säga så här tidigt, många kontrakt signeras nu i slutet av året.

En faktor som påverkat rekordtalen för 2017 är att många aktörer valt att bygga på spekulation.

-Detta bidrar såklart till att rekordet kan nås och pekar på fortsatt hög efterfrågan på moderna logistikytor och en låg vakansgrad.

Intresset på investerarmarknaden är också stort och utbudet är lågt i förhållande till efterfrågan, menar Christoffer Bladh Nord.

Bland de större transaktionerna under året finns bland annat DSVs anläggning i Landskrona som köptes av Logistea och Rustas centrallager i Norrköping som efter utbyggnad omfattar hela 117 000 kvm, som köptes av norska Ness, Risan & Partners i oktober.

Av Hilda Hultén


Läs mer