Volvo lanserar bakluckeleveranser i Göteborg

november 25, 2015 E-handel , IT/Teknik , Transport
Nu kan Göteborgare få mat och leksaker levererade direkt till bakluckan på sin Volvo.

Nu kan Göteborgare få mat och leksaker levererade direkt till bakluckan på sin Volvo. Foto Mat.se

 

Nu  ska Volvoägande göteborgare få sina varor levererade direkt till bakluckan.  Volvo samarbetar med PostNord och e-handlarna lekmer.se och mat.se i den nya leveranslösningen som lanseras lagom till julhandeln.

Med den hektiska julsäsongen runt hörnet lanserar Volvo Cars sin nya leveranslösning Volvo In-car Delivery, e-handlade varor direkt till kundernas baklucka. Bilen öppnas med hjälp av en digital engångsnyckel, under ett begränsat tidsfönster i ett speciellt webbleveransprogram som Volvo tagit fram.

Tjänsten är mycket enkel att använda. Volvoägare som vill använda tjänsten väljer det leveransalternativet när de slutför köpet. Volvo In-car Delivery är ett bra exempel på Volvos öppenhet inför möjligheterna med ny teknik i företagets bilar.

– Vi  är inte intresserade av teknik för teknikens skull. Om tekniken inte gör kundens liv enklare, bättre, säkrare eller roligare är den inget för oss, kommenterar Klas Bendrik, Senior Vice informationschef på Volvo.
– När beställningen skickas iväg från avsändaren så får PostNord informationen. Mottagaren som har valt Volvo In-car Delivery får ett sms att svara på och berätta vart bilen kommer att stå under aktuell leveransdag och mellan vilka klockslag leveransen kan ske, berättar Cecilia Östensson, specialistsäljare BUD på PostNord.

Att bygga ett säkert system har varit en nyckelfråga för att få igång systemet.

– Vi har tillgång till bilarna under en viss tid. Det finns en viktig säkerhetsaspekt att ta hänsyn till. Vi använder ett webbprogram som Volvo har skapat för produktions- och trafikledning. Där finns all leveransinformation och digitala nycklar till bilarna. Dedikerade budchaufförer får sina leveranser tilldelade av en trafikledare via en platta med webbprogram för leverans som Volvo har skapat, säger Cecilia Östensson.

– Enskilda chaufförer får bara information om just sina tilldelade leveranser. Det finns en stor säkerhet kring detta.
Ger exakt position

Via plattan kan chauffören se bilens exakta position på en karta och därför leverera även om mottagaren tvingats parkera en liten bit bort.

– Vid ankomst har chauffören möjlighet att lokalisera bilen genom programvaran i plattan som kan få bilen att tuta och blinka. Den digitala nyckeln som används för att öppna bilen är förbrukad efter leverans. Efter leverans får mottagaren en bekräftelse via sms, säger Cecilia Östensson.

Om leveransen av någon anledning inte kan genomföras så tas försändelsen till ett ombud.

Tjänsten erbjuds i ett första skede till Volvoförare i Göteborgsområdet som prenumererar på tjänsten Volvo On Call, men tanken är att utöka tjänsten till övriga Sverige och andra länder senare.

 


Läs mer