Logistiktrender: Stark ekonomi driver behovet av logistikfastigheter

Logistiktrender: Stark ekonomi driver behovet av logistikfastigheter

 

– 3D-printing och autonoma fordon kommer i längden att förändra synen på logistiklägen totalt, sa Nick Axford vid Logistiktrender i Helsingborg. Foto: CBRE.

– Tittar vi kortsiktigt ser den ekonomiska utvecklingen positiv ut i hela världen, sa CBREs Nick Axford vid Logistiktrender i Helsingborg, där han bjöd på sin syn på det ekonomiska världsläget, politiska orosmoln och lyckoruset inom logistikfastigheter –  där behovet drivs av e-handeln.

Ur Intelligent Logistik nummer 4 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!

– År 2017 trodde vi på en stabil marknad för fastighetstransaktioner, vilket stämde. Vi trodde också på att större delen av det asiatiska kaptialet skulle hamna i USA, men där hade vi fel. Det mesta kapitalet, i relationen 2:1, hamnade i Europa, sa Nick Axford, global forskningschef på fastighetsrådgivaren CBRE, som öppningstalade vid Logistiktrender.

Europas ekonomi växte därtill starkt 2017.

– Om vi tittar kortsiktigt, i tidsperspektivet 12-24 månder, ser den ekonomiska utvecklingen mycket positiv ut i hela världen. Och oavsett vad man tycker om Donald Trump, så har han gjort saker som varit positiva för USAs ekonomi. Hans approach i Kina och Korea verkar ha fått viss positiv effekt.

Politisk utmaning

I Europa är utmaningen framöver främst politisk, menar Nick Axford.

– När det gäller Brexit går det precis som jag befarade – fruktansvärt. Det är lite pinsamt att vara brittisk nu, vad ska ni tro om oss? Monty Python kunde inte ha hittat på detta.

Den växande populismen är djupt oroande, menar han.

– Både Angela Merkel och Frankrikes Édouard Philippe är turligt nog EU-positiva, men de har väldigt olika synsätt. Philippe tycker att Tyskland och EU ska stötta Sydeuropa ännu mer, men det sista Merkel tänker göra är att lämna över EUs kreditkort till några oansvarsfulla, sydeuropeiska tonåringar som bara kommer att bränna alla pengar på vinluncher och dyra bilar. Och hon har helt rätt.

Den låga arbetslösheten och obefogad skattestimulans är andra orosmoln han ser.

–  Tittar man på arbetslösheten så ser vi att vi är väldigt sent i cykeln, med hög sysselsättning. Trumps politik med skattesänkningar som stimulerar ekonomin när den redan är stark är också problematisk. Han kastar bränsle på brasan, det ökar risken för inflation.

Antiglobaliseringstrenden är också en utmaning, menar Nick Axford.

– Det är ett misstag att skylla det här på Trump och Brexit, de har bara plockat upp en trend. Den här vågen beror på att den ekonomiska ojämställdheten växer i västvärlden och börjar bli extrem.

Logistikfastigheter hetast

CBREs senaste Global investors survey, som Intelligent Logistik tidigare rapporterat om, visar att logistikfastigheter för första gången någonsin seglat upp som det segment som fastighetsinvesterarna är mest intresserade av. Logistikfastigheterna slår till och med kontor, som annars brukar toppa listan.

– Vi som jobbar inom fastigheter vet att logistik inte direkt varit det mest glamorösa segmentet. Nu är plötsligt logistik sexigt, det är helt otroligt!

Ett skäl är att investerarna vill bort från beroende av ett visst segment och flyttar äggen till flera korgar. Men den viktigaste orsaken är distruptiva strukturförändringar i samhället.

– Det är närmast seismiska förändringar, där e-handeln är den största faktorn som ökar behovet av logistikytor drastiskt.

Teknik som 3D-printing och autonoma fordon kan på sikt förändra naturen för logistik- och produktionssystemen i världen, menar han.

– 3D-printing kommer att flytta produktionen närmare konsumenterna och teknikutvecklingen gör transporter billigare genom konvojkörning av självkörande lastbilar. I längden förändrar det behoven av lager och synen på logistiklägen totalt.

Av Hilda Hultén

Ur Intelligent Logistik nummer 4 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!


Läs mer