“Vi tar alltid referenser”

“Vi tar alltid referenser”

 

– Ett vanligt problem för e-handeln är att det inte finns tillräckligt många portar, traditionella lager är byggda för mindre in- och utflöden, säger Staffan Mörndal. Foto: Hilda Hultén.

Staffan Mörndal på Verdane var en av huvudtalarna vid Logistikläget 2018 och gav ett ägarperspektiv på logistikens betydelse för e-handeln. Bland annat lyfte han värdet av att som hyresvärd vara lyhörd och flexibel. “Vi tar alltid referenser på hyresvärdar innan vi väljer lager”.

Ur Intelligent Logistik nummer 4 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!

Staffan Mörndal, partner på Verdane Capital Advisors, gav sin syn på logistikens betydelse för e-handelsbolag ut ett ägarperspektiv på Logistikläget 2018. Verdane har omkring 25 e-handelsbolag i portföljen, bland andra Mathem, Babyshop och Boozt. Effektiv logistik är en hygienfaktor för e-handeln – den bara måste fungera.

– Idag kan du vinna e-kunder på att ha bra logistik, men i längden räcker inte det, då kommer alla vara så duktiga som de som är bäst idag.

Läget avgör

Snitthyran för Verdanes e-handelslager ligger på cirka en procent av omsättningen.

– Traditionell detaljhandel lägger i snitt 18 procent av omsättningen på butikshyror, det blir ohållbart i längden om butiksvolymerna sjunker. Flexibilitet är oftast viktigare än exakt hyresnivå för e-handeln.

Läget trumfar också ofta hyreskostnaden för e-handelsbolag, menar Staffan Mörndal.

– Man vill komma så nära konsument som möjligt, särskilt inom dagligvaror. Mathem hade helst haft lager på Hötorget – men det går av förklarliga skäl inte.

Framförallt letar Verdane efter kontrakt där det finns flexibilitet att växa i lokalen – eller bygga ut.

– Vi vill egentligen aldrig flytta ett lager, det är ett jobbigt projekt och innebär stora risker. Men våra bolag växer med i snitt 50 procent per år, så lagerflyttar är ofta oundvikliga. Men om det inte finns utrymme att växa kan vi inte skriva längre kontrakt än tre år.

Ett vanligt misstag många bolag gör när man flyttar lager är att man även installerar ny automation och byter IT-system i samma veva.

–  Vi uppmanar våra bolag att ta det lugnt, att ta systembytet innan eller efter flytten, och att göra så lite organisatoriska förändringar som möjligt under en flytt. Flytten får kosta lite mer, leveransförmågan är kritisk i e-handeln, det får inte gå fel.

Tar alltid referenser

Han tycker att fastighetsägare ofta saknar förståelse för e-handelsbolagens förutsättningar.

– När vi köper ett bolag så har vi ofta en strategi och en möjlig köpare uttänkt redan. Ibland är strategin att logistiken ska kunna flytta in hos den framtida ägaren. Sitter man då fast i ett långt hyres- eller TPL-kontrakt kan det vara ett giftpiller för affären, som kostar mycket att köpa sig loss ur, som det gjorde för oss i Brandos och Lekmers fall. Fler fastighetsägare borde fråga oss vad planen är för bolaget och anpassa kontrakten efter det.

Han saknar också förståelse för e-handelns behov av högt tempo.

– Fastighetsbranschen har 10-årsperspektiv och långa beslutsprocesser. I e-handeln sker saker och ting i realtid, beslut tas ofta samma dag. Det kan vara oerhört frustrerande.

– Vi tar alltid referenser innan vi skriver avtal med en fastighetsägare eller logistikleverantör.

Flera av Verdanes portföljbolag har automatiserat, bl a Boozt, Kitchentime och Babyshop har nyligen installerat Autostore – vilket också ställer krav på lagret.

– Vi tittar på skick, antal portar och takhöjd. Vill man automatisera är det en stor fördel med minst 12 meters takhöjd. Ett vanligt problem för e-handeln är att det finns för få portar, traditionella lager är byggda för mindre in- och utflöden. 

Ingen automation för Mathem

Verdane är bland annat delägare i Mathem, med lager i Stockholm, Malmö och Göteborg. Livsmedel på nätet är underutvecklat, bara två procent av den totala livsmedelsförsäljningen sker digitalt.

– Mat på nätet som fenomen kommer att kräva extremt stora lagerytor, troligen flera miljoner kvadratmeter på sikt. Inte många talar om den potentialen

Effektiv logistik helt avgörande inom mat. I traditionell e-handel ligger plockkostnaden per orderrad på 5-20 kronor, Mathem har pressat ner plockkostnaden till ca 2 kronor per orderrad.

– Modellen att sälja mat på nätet fungerar inte alls om du inte är duktig på logistik, då går det inte att få lönsamhet.

Mathems främsta konkurrent är Ica, vars e-handel växer snabbt och om några år kommer stärkas ytterligare genom kontraktet som nyligen signerades med automationsleverantören Ocado. Men för Mathems del är det ännu inte aktuellt att satsa på automation.

– Det är inget bra läge för automation, det är en stor investering och väldigt dynamiskt kring sortiment, lagerlägen m m. Vi väntar tills volymer och lägen är lättare att definiera.

Ingen aktör har hittills fått till effektiv logistik för hela kedjan vid mat-e-handel, menar Staffan Mörndal.

– Att varorna kommer till den som plockar har många lyckats med, inte minst Ocado som helautomatiserat flödet av varor från inleverans till plock. Men de sista packstegen för varor som ägg, mjölk, disktrasor, sallad etc har ingen lyckats robotisera än.

Av Hilda Hultén

Ur Intelligent Logistik nummer 4 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!


Läs mer