Utvecklar framtidens brevlåda för e-mat

oktober 3, 2018 E-handel

Bo Hallams visade upp Nowastes nya smarta h-handels-box E-drop på Catenas konferens Logistiktrender i maj. Foto: Hilda Hultén.

I våras lanserade TPL-företaget Nowaste Logistics en kombinerad brevlåda och smart leveransbox för paket och kylvaror. Prototypen kallas för E-drop och ska göra hemleveranser säkrare, transportörsoberoende och mindre tidsstyrda. I höst börjar systemet testas i Helsingborg med omnejd.

Ur Intelligent Logistik nummer 5 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!

Att e-handelskunden måste vara hemma och ta emot leveranser av mat och paket är ett problem av flera skäl. Dels är det obekvämt för konsumenten och dels innebär kundmötet ofta förlorad tid och därmed kostnader för transportören. För att lösa problemet har TPL-bolaget Nowaste Logistics, tillsammans med konsultbolaget Steerlink, lanserat en “brevlåda 2.0” – ett elförsett leveransskåp med kombinerad brevlåda, paketfack och kyldel, som går under namnet E-drop. Leveransboxen, som än så länge är en prototyp under utveckling, har plats för upp till sex matkassar.

– Lösningen ska fungera för de flesta produkter, men definitivt för mat. E-handeln med mat är inte imponerande stor än, men den har stor tillväxtkraft, sa Bo Hallams på Steerlink, när han presenterade projektet vid Logistiktrender i Helsingborg i maj.

Grönsakslogistiker

Nowaste Logistics är sprunget ur logistikfunktionen hos grönsaksgrossisten Everfresh. Bolaget växer snabbt inom tredjepartslogistik, i september utökas ytorna från cirka 100 000 till 130 000 kvm lager, när den nybyggda anläggningen för möbellogistik tas i drift, som ska hysa logistiken åt Trademax och Furniturebox. Att en TPL-aktör ger sig på att utveckla en e-handelspostlåda förvånar kanske några – men inte Bo Hallams.

– Nowaste har stor förståelse för färskvaror, transporter och last mile-logistik, drivs av nyfikenhet och brinner för innovation. De har också stort teknikkunnande med egenutvecklat WMS och hög automationsgrad i sin logistik.

Stora utmaningar för e-mat

Enligt Bo Hallams har e-handeln med livsmedel flera stora utmaningar: De tre främsta är hur leveranserna ska gå till när kunderna inte är hemma, att kylkedjan måste vara obruten, och att leveranssystemet måste vara leverantörsoberoende.

– Vi måste kunna leverera när kunden inte är hemma men ändå kunna säkerställa att  kylkedjan är intakt. Flera e-handlare och transportörer försöker skapa sina egna lösningar, men jag tror att det måste till en oberoende lösning, som är så pass bra att alla väljer att använda den. Det är först när vi klarar av detta som vi kan skapa ett verkligt värde på marknaden.

Hälften av allt som handlas är livsmedel, så hemleverans skulle ha stor nytta för konsumenterna, menar han.

– Det är rätt många kilo vi bär hem, så det finns stora vinster i att få till en mer industriell logistikförsörjning av mat.

Just nu kämpar alla livsmedelsaktörer för att vinna marknadsandelar inom e-handel, men effektiviteten måste adresseras förr eller senare, menar Bo Hallams.

– Idag kostar en hemleverans av mat minst 150 kronor, det är på tok för mycket. Enda sättet att minska kostnaden är att utöka leveransfönstret, och det går inte om kunden måste vara hemma vid leveransen.

Konsumenttestas i höst

Nowaste vill utveckla både singelskåp och multiskåp för flerbostadshus. Nu söker man brett efter samarbetspartners till den nya tekniken och nästa steg blir att sätta upp testskåp hos privatpersoner i Helsingborg med omnejd under hösten. Ansvarig för projektutvecklingen av E-drop blir Susanne Hjorthagen som rekryterats från Välinge Innovation.

Eftersom E-dropboxen ska placeras utanför bostaden, ska ägaren av paketet aldrig behöva släppa in någon i sitt hem, och leveransen ska kunna ske när som helst på dygnet. Det ger bättre möjligheter till ruttoptimering och eliminerar risken för bommade leveranser.

Mycket handlar om säkerhet, en chaufför måste kunna identifiera sig enkelt, skåpet ska stängas efter leverans, men ändå ta emot ytterligare leveranser. Boxen får inte heller förutsätta att en transportör eller e-handlare på förhand måste vara integrerad med e-drop.

– Användaren ska kunna beställa från alla e-handlare utan att fundera över vilken transportör som kommer att leverera varorna.

Det är användaren som ställer in säkerhetsnivåerna och bestämmer under vilka premisser man ges tillgång till att öppna skåpet.

– Vi kommer följa noga hur våra testhushåll upplever enkelheten i dessa funktioner, säger Bo Hallams. När vi säkerställt att systemet fungerar är vi inte långt ifrån att ha en produkt på marknaden.

Av Hilda Hultén

Ur Intelligent Logistik nummer 5 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!