Shopping för 6,7 miljarder kronor på Black Friday – konsumenterna valde nätet före butikerna

november 27, 2018 E-handel

Black Friday satte återigen nya rekord och landade på 6,7 miljarder kronor, det vill säga strax över Postnords prognos. Drygt var tredje svensk fyndade varor fredagen den 23 november och shoppade för drygt 1,4 miljarder kronor mer än i fjol, vilket är en ökning med 27 procent. Det framgår av en undersökning som PostNord genomfört den 24-25 november 2018*.

Hela 96 procent av svenskarna uppmärksammade att det var Black Friday i fredags och mer än var tredje svensk (36 %) handlade också under dagen. Fler än hälften av alla som konsumerade gjorde samtliga sina inköp på internet. Totalt spenderades i snitt 2 635 kronor per handlande person och de mest populära varorna var kläder och hemelektronik.

De höga volymerna märks också hos Postnord som just nu har fullt upp med att leverera alla e-handlade försändelser. Postnord hanterade under den gångna helgen 897 000 paket, vilket är 25 procent fler än motsvarande helg efter Black Friday 2017. Det är också helt i linje med Postnords prognos som sattes tidigare i år.

– Black Friday fortsätter att växa, och har dessutom utökats till att bli Black Week hos många handlare. Det har tagit bort en del av trycket under fredagen som trots det är ohotad som årets största konsumtionsdag, kommenterar Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på Postnord.

Postnords undersökningar visar att svenskarna kommer att handla mer än var tredje julklapp på internet i år. Prognosen visar att vi kommer att e-handla julklappar för drygt 8 miljarder kronor, vilket är 15 procent mer än under julhandeln 2017.

− Det är en intensiv men rolig period vi har framför oss! Med cirka 900 000 paket i omlopp kommer det dock att bli ett ruskigt högt tryck hos ombuden. Därför vill jag gärna passa på att tipsa om att hämta ut dina paket så snart du kan, och om du vill undvika den största ruschen bör du hämta det på andra tider än mellan klockan 17-19. Ett annat tips är att ladda ner vår paketapp, där du får koll på alla dina paket, får digitala aviseringar och du kan identifiera dig med BankID, kommenterar Carin Blom