Så automatiseras Icas e-handel

Så automatiseras Icas e-handel

I maj tecknade Ica ett exklusivt avtal med brittiska Ocado, expert på automatiserad e-handel med mat. – Automatiserad e-handel med mat är framtiden, säger Sverker Lindbo, logistikutvecklingsansvarig på Ocado, i en intervju om bolagets teknik och planer.

Ur Intelligent Logistik nummer 4 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!

– När Amazon köpte Wholefoods fick alla fick stora skälvan, det satte eld i baken på de flesta stora livsmedelshandlare i världen, säger Sverker Lindbo. Foto: Hilda Hultén

Ica satsar 1,1 miljarder i projektet och kontraktet ger Ica exklusiv rätt att använda Ocados system i Sverige och Baltikum. Exklusiviteten är dock villkorad och kräver att Icas e-handel når vissa gemensamt uppsatta tillväxtmål.

– Om de mål vi satt upp inte nås så kommer vi sälja systemet till andra, säger Sverker Lindbo när Intelligent Logistik träffar honom på Logistiktrender i Helsingborg. Avtalet innebär att Ica bygger själva fastigheten, och att Ocado levererar inkromet, med automationslösning och systemstöd.

– Vi levererar också hela mjukvarulösningen, från webbshop till chaufförernas applikation i bilen.

Egen automationslösning

Ocado använde automationsutrustning från bland andra Knapp i de två första stora anläggningarna som omsätter över 10 miljarder kronor vardera. Sedan hösten 2016 går den första anläggningen i Andover, England där Ocados egenutvecklade, nya automationsutrustning används. I dagarna öppnar också en gigantisk anläggning i Greenwich i sydöstra London som kommer att försörja 700 000 människor med mat.

– Det är vår egen teknik som tillverkas på en fabrik i England. Alla lager Ocado utvecklar kommer framöver att innehålla den, även Icas.

Det första automatiserade Ica-lagret väntas stå färdigt 2021 i Stockholm, vilket är något längre utvecklingtid än för andra ocado-samarbeten. Orsaken är att Icas affärsmodell.

– Icas affärsmodell är speciell, e-handelslösningen vi bygger ska knytas till varje enskild handlare – att lösa detta datatekniskt är inte helt trivialt.

Kräver stora tomter

Ett Ocado-lager på 25 000 kvm behöver ca 100 000 kvm tomtyta, vilket är dubbelt så mycket som en vanlig lagerverksamhet.

– Det blir väldigt stora flöden ut och in med många lastbilar i den här typen av verksamhet, så e-handel med livsmedel kräver betydligt större tomt än traditionell lagerhantering.

En 25 000 kvm stor anläggning kan enligt Sverker Lindbo försörja omkring 200 000 människor med livsmedel.

– Räknar man med att e-mathandeln kan nå en marknadsandel på 30 procent på sikt, innebär det att e-handeln kommer att försörja omkring tre av Sveriges tio miljoner människor med mat. Det innebär att vi skulle behöva ha 15 sådana här anläggningar för e-handelsdistribution i Sverige, resonerar Sverker Lindbo.

I lageryta räknat blir det närmare 400 000 kvm som behövs – eller 1,6 miljoner kvadratmeter mark.

– Är det manuella lager så handlar det om betydligt mer yta förstås. Men jag tror på att automation är framtiden, manuellt plock blir för kostsamt. E-handlad mat bör inte kosta mer än i butik.

Anläggningen i Andover, England använder Ocados nya, egenutvecklade automationslösning, som visuellt liknar Autostore. Så här ser alltså framtidens livsmedelslager ut om Ocado får bestämma.
Foto: Ocado.

Ohållbart med butiksplock

Ocados största lager kan skicka 200 000 ordrar per vecka. Produktiviteten är idag 2-3 gånger högre än i butiks- eller manuellt lagerplock, en siffra som man siktar på att driva långt högre.

– Icas e-handelslösning idag bygger främst på butiksplock, problemet är att man bara kan plocka omkring 5 procent av butikens totala omsättning till e-handel innan det ställer till problem för verksamheten.

Ett annat problem med butiksplock, menar han, är lagernivåerna.

– Eftersom det finns kunder i butiken samtidigt som plocket sker blir det omöjligt att veta exakt vad som finns i butik, en produkt kan ta slut utan förvarning. I glesbygden kommer butiksplocket finnas kvar, men i storstäderna blir det ohållbart när volymerna ökar.

Big boxes tappar

Färskvaruhanteringen är en annan fördel han ser med ett dedikerat e-handelslager. Lageromsättningshastigheten i Ocados lager är i snitt 7 dagar; två dagar för kylda varor mat och 10-12 dagar för kolonialvaror.

– Vi omsätter lika mycket på en dag, som en stor butik gör på en månad, vilket gör att vi har extremt hög omsättning på färskvaror. Målet är att varorna från oss ska vara färskare i köket hos kunderna än de är när det kommer in till en vanlig butik.

Det breda utbudet och nya produkter av livsmedel kommer i framtiden också att finnas i e-handeln, spår Sverker Lindbo.

– Det enda sättet för leverantörer att komma åt kunderna med nyheter och innovationer kommer att vara på nätet.

I England, där e-handeln med mat kommit långt, har stormarknader, så kallade “Big boxes”, redan tappat 20-30 procent av marknaden.

– En tredjedel har gått till convenience-marknaden, en tredjedel till lågpriskedjorna och en tredjedel till näthandeln. Om jag var fastighetsägare så skulle jag inte köpa allt för många fastigheter som innehåller stora matbutiker utanför stan.

Amazon satte fart på affärerna

Ocado var från början en renodlad e-handlare, tanken på att bli en teknikleverantör åt andra livsmedelsaktörer föddes för fem år sedan. Men det var först i november 2017 som det lossnade, när Ocado skrev avtal med franska kedjan Casino. I januari tecknades ett liknande kontrakt med kanadensiska Sobeys och i maj signerades det då redan beryktade avtalet med Ica. Två veckor senare skrev bolaget ännu ett miljardkontrakt med Kroger, USAs största renodlade livsmedelskedja med en omsättning på 122 miljarder dollar.

– Vi hade långtgående diskussioner med alla stora spelare på den amerikanska marknaden, men det nya avtalet innebär att Kroger får exklusivitet i USA liksom Ica i Sverige.

Kontraktet innebär att Ocado ska bygga 20 lager på ett bräde i USA och ger ett välkommet aktiekapital på 2,1 miljarder, när Kroger blir delägare i Ocado med 5 procent av aktierna.

– Avtalet ger oss möjlighet att vidareutveckla våra lösningar, 2,1 miljarder är en nätt summa att systemutveckla för.

Den främsta orsaken till att affärerna tagit raketfart är Amazons köp av Wholefoods sommaren 2017, menar Sverker Lindbo.

– Då fick alla fick stora skälvan, det satte eld i baken på de flesta stora livsmedelshandlare i världen.

Erfarenhet och AI

Att Ica och de andra jättarna valde just Ocado är inte bara rädslan för Amazon. Utan enligt Sverker Lindbo även bolagets tekniska kunskap och erfarenhet av e-leveranser.

– Vi har gjort 130 miljoner hemleveranser av mat, vi vet hur man får nöjda kunder till lägre pris.

Ocado jobbar även med artificiell intelligens, AI, för att förbättra köpupplevelsen.

– Vi ser bland annat till att förslag på varor kommer i rätt ordning utifrån vad vi tror att kunden vill ha, vilken veckodag det är, tidigare köpvanor, väder etc. Kunderna får också ett inköpsförslag på en order på omkring 1 500 kronor, utifrån sina tidigare köp, som de kan ha som utgångspunkt och lägga till eller ta bort ifrån.

Målet är att det inte ska ta mer än fem minuter för kunderna att storhandla.

– Man har bättre saker att ägna livet åt än att handla mat.

Den snabba tillväxten gör att Ocado behöver anställa folk i hela världen – tack vare Ica-kontraktet så även i Sverige

– Är det nån som känner nån som skulle vilja vara med på resan i att förändra sättet som folk handlar mat på – så kan de ringa mig.

Av Hilda Hultén

 

Icas e-handelslager till Brunna?

Ica har ännu ej gått ut med exakt vart i Stockholm det nya lagret kommer att placeras. Men Ica fastigheter köpte en 83 500 kvm stor tomt i Brunna i februari i år av Kilenkrysset. Eftersom sådan logistikmark inte direkt växer på träd i Stockholm blir Intelligent Logistiks gissning att det troligtvis är här som det första lagret hamnar.

Ur Intelligent Logistik nummer 4 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!