Nya postboxar underlättar hemlevarans

december 20, 2013 E-handel , IT/Teknik , Logistik

Julhandeln spås slå rekord igen. Och framför allt ökar inköpen över nätet. Men ändå måste kunderna ut på stan för att hämta dem. I exempelvis Stockholm får vissa stå i länge i kö för att plocka ut ett paket från ett ombud. Det blir frustrerande för många mottagare. Framtidens boende behöver bli mer anpassad för e-handel”, säger Lars Birging, vd för CombiPlate.

Enligt Handelns Utredningsinstitut HUI sker en allt större andel av svenskarnas julklappsinköp via nätet och det mesta tyder på att det blir nytt rekord för e-julhandeln i år igen. Undersökningar visar att svenskarna uppskattar att de kommer att handla julklappar för totalt drygt 16 miljarder kronor i år och enligt e-barometern kommer drygt 25 procent av dessa inköp ske via internet. Det innebär att över 2,5 miljoner svenskar kommer de närmaste veckorna att handla sina julklappar på nätet för i genomsnitt cirka 1600 kronor. För ett år sedan angav 34 procent att de skulle e-handla julklappar, i år är andelen 38 procent.

Få kan ta emot

Men när köparen har handlat får de oftast hem en avi, trots att det finns tjänster på marknaden där man kan dela ut paket på upp till två kilo. Få har postfack som kan ta emot dem.

– De får inte plats i en vanlig postbox eller brevlåda. Därför tar man inte ut paketen till mottagaren. De här avierna ska de sedan gå med till ombud för att hämta ut paketet med varor de handlar och då minskar fördelen mot att handla det på stan eller i köpcentrum, säger Lars Birging.

CombiPlate, som marknadsför paketboxar för posthantering i främst flerbostadshus, har på sistone gjort flera intressanta installationsprojekt, dels i Jönköping, men också i Norge, Danmark och Frankrike. Paketboxarna är ett exempel på hur flerbostadshus och villor kan anpassas till nya logistikbehov.

– Med paketboxarna kan postmannen lämna paketet, istället för en avi, kommenterar Lars Birging, som menar att ombuden också skulle få fördelar av systemet.

– Nu är det för lite plats för julhandeln. Ombuden slipper bygga ut, istället kan de hantera mer värdefulla försändelser och sådana som behöver kvitteras. Även miljön är vinnare, eftersom man slipper alla extraresor för att hämta ut det beställda, menar han.

Möjlighet att lämna returer

Mer e-handelsvänliga paketboxar är ett exempel på hur framtidens boende allt mer anpassas till e-samhället.

– I framtiden ska man inte bara kunna få majoriteten av paket levererade till sig istället för att tvingas till ombud. Paketboxarna möjliggör även att man skulle kunna lämna paket i retur. Det skulle kunna bli samma service som lantbrevbärarna kunde ha, men mitt i städerna, mitt i e-handels explosionsartade tillväxt, avslutar Lars Birging.


Läs mer