Priser till smart transportmäklare

Nystartade transportmarknadsplatsen Sendus, som förmedlar kontakt mellan transportörer och kunder för att öka fyllnadsgraden i transporter, prisas av både Business Challenge och i Tillväxtjakten.

Det har varit en händelserik vecka för Sendus. Företaget vars affärsidé bygger på att förmedla kontakten mellan transportörer och kunder och på så sätt öka fyllnadsgraden på transporter. Inom loppet av en vecka har grundarna av Sendus fått ta emot pris för bästa företag i Business Challenge och även ta emot pris som vinnare av Tillväxtjakten 2013, en tävling som är instiftad av Klarna och syftar till att utveckla e-handel.

– Att vara med och tävla är förstås både spännande och utmanande. Att samtidigt som vi har en tjänst som är under uppbyggnad, där mycket av kraften går till att lösa dagliga problem och utmaningar, samtidigt lyfta blicken och prata om visioner och framtiden. Men vi tror väldigt mycket på vår idé och vi är väldigt glada att så många andra också gör det. Vi ser fram emot det som komma skall och vill nu verkligen bara fortsätta förbättra och utveckla tjänsten, säger Fredrik Hamilton, en av grundarna av Sendus.

Fler och fler handlar på nätet. Det gör att behovet av unika transporter har ökat. Ofta rör det sig om försändelser som är lite för stora för att de effektivt och prisvärt skall kunna skickas med post och samtidigt är de för små för att fylla upp en egen transport. Sendus erbjuder åkarna en enkel möjlighet att fylla upp sina transporter. Det minimerar tomlastkörningarna vilket minskar den totala mängden körda mil. Det är bra både för åkarna ekonomiskt och för miljön. Dessutom löser det ett problem för kunden.

Kunden kan kostnadsfritt lägga upp uppdrag på hemsidan. Där kan de definiera lastens storlek och vikt men även ange hur mycket de är beredda att betala. Transportörer kan sedan gå in på sidan och se om det finns några uppdrag som passar in i deras redan inplanerade transporter. Detta leder till att kunderna får sina transporter genomförda utan att det negativt påverkar transportörerna. Eftersom alla transportörer manuellt granskas och godkänns av Sendus garanterar det att endast pålitliga företag anlitas. Sendus tar plats som en del av den nordiska logistikbranschen och värnar om kvalitet, miljö och effektivt.

Om Sendus

Sendus grundades i februari 2013 och har sitt huvudkontor i Stockholm. Sendus är en transportmarknadsplats där privatpersoner och transportörer möts. Oavsett om det är till exempel en soffa, en båt eller en flytt så kopplar Sendus ihop transportuppdragen med transportörer. Genom att erbjuda en mötesplats där både tillgång och efterfrågan möts kan transportörer försäkra sig om att slippa åka tomlastade och kunderna kan få sin transport genomförd till ett konkurrenskraftigt pris.

Om Klarna Tillväxtjakten

Tillväxtjakten är en tävling som syftar till att lyfta initiativ och affärsidéer som har potentialen att utveckla e-handeln. Tillväxtjakten arrangeras för tredje året i rad av Klarna och även i år i samarbete med Nordic eCommerce Knowledge.

I Tillväxtjakten kan såväl nyetablerade e-handelsaktörer som entreprenörer i uppstartstankar delta. Det viktigaste är potentialen i verksamheten och en tydlig ambition att växa och utveckla e-handeln. Målet med Tillväxtjakten är att lyfta innovativa affärsidéer och ge personerna bakom dem bättre förutsättningar att genomföra dem.

2013 består priset av en prispott på 100 000 kr till att utveckla idén, utbildning i regi av Nordic eCommerce Knowledge till ett värde av ca 45 000 kr och mentorskap av flera experter inom e-handel. Mentorer 2013 är jurymedlemmen Pär-Jörgen Pärson från Northzone och Fredrik Lennström från Klarna.

Om Business Challenge

Business Challenge ägs och drivs av den ideella föreningen Student Business Challenge. Genom ett stegvis utformat program stöttas unga företagare (18-30 år) från idé till första kund. I vårt arbete samarbetar vi med och kompletterar befintliga aktörer både på nationell, regional och lokal nivå, för att lotsa de unga rätt inom innovationssystemet. Programmet leder inte bara till att fler företag startas utan även till att unga får möjlighet att utveckla sig själva och skaffa sig erfarenheter som är värdefulla för framtiden oavsett om du väljer en karriär som företagare eller anställd.


Läs mer