Premiär för e-leveransskåp i Helsingborg

maj 23, 2019 E-handel , IT/Teknik , Transport
Premiär för e-leveransskåp i Helsingborg

Ett E-drop leveransskåp utplacerat hos en familj i Helsingborg. Foto: Nowaste Logistics

Nu står E-drops e-leveransskåp äntligen och tar emot matkassar och paket i pilottester hos familjer i Helsingborg.

– Testerna görs med Coop, men även en Budbee-chaufför har lyckats leverera i ett skåp, berättar projektledare Susanne Hjorthagen.

 

I slutet av april ställde Nowaste logistics ut sitt första smarta leveransskåp med E-Drop hos en familj i Helsingborg. I början av juni ska tio skåp vara utplacerade och testas i pilotförsök under året och ta emot e-handlade livsmedel och andra varor. Vid den första leveransen som gjordes i slutet av april, sattes tekniken genast på prov, berättar Susanne Hjorthagen, projektledare för leveranstjänsten E-drop på Nowaste Logistics.

– Chauffören lyckades öppna skåpet och leverera maten men glömde fraktsedeln i skåpet. Men han fick en tillfällig länk till en elektronisk nyckel via mobilen och kunde öppna skåpet igen.

Försöken sker  i samarbete med Coop men även andra leveranser kan göras i skåpen – har Susanne Hjorthagen fått erfara.

– Det var en chaufför från Budbee som lyckades leverera till ett skåp, utan att ha fått informationen. Det beror på hur man ställer in säkerhetsnivån på det digitala låset, om man tillåter leveranser från alla eller bara vissa leverantörer, t ex de som har integrerat sig mot lösningen.

Sedan prototypen släpptes våren 2018 har Nowaste gjort flera förändringar i E-drop-skåpet.

– Vi tagit bort brevlådedelen ur skåpen, många vill placera skåpen på andra ställen än där brevlådan är placerad, till exempel vid husväggen, säger Susanne Hjorthagen. Foto Hilda Hultén

– Vi har gjort plats för fyra matkassar och lagt till ett frysfack. Sen har vi tagit bort brevlådedelen, många vill placera skåpen på andra ställen än där brevlådan är placerad, till exempel vid husväggen och inte vid vägen.

Kylfunktionen kan schemaläggas i en app så skåpet endast kyls när leveranser väntas. Resterande tid kan skåpet ta emot övriga hemleveranser som inte kräver kyla. Lärdomar hittills är att kommunikationen behöver vara väldigt tydlig med chaufförerna.

– Det behövs instruktioner för hur man öppnar skåpet och levererar. Det är en inlärningsfas med en ny teknik, kunden kan skriva instruktioner till chauffören som syns på fraktsedeln, men med Budbee-chauffören där informationen saknades var det nog mest tur att leveransen lyckades.

Projektet följs genom ett samarbete med Campus i Helsingborg och efter sommaren planeras första uppföljningen med testfamiljerna. Enligt Susanne Hjorthagen hoppas Nowaste kunna börja leverera skåp för försäljning i slutet av året.

– Efter sommaren lanserar vi en ny hemsida där man kan ställa sig i kö för att köpa eller hyra ett skåp. Priset blir initialt ganska högt, så det är helt klart en premiumprodukt initialt. Men i takt med att volymerna ökar kommer priserna gå ned.

 

Av Hilda Hultén