Postnord tvingas skicka tillbaka 400 000 paket

april 16, 2018 E-handel , Logistik

Postnords nya avgifter på Kinaförsändelser upprör konsumenterna, och Postnord kommer att tvingas skicka tillbaka 400 000 paket till kina, det rapporterar flera medier. 

Det är paket som inte hämtas ut av kunder sedan bolaget, i samarbete med Tullverket,  införde det nya regelverk som gäller sedan första mars i år.

På Postnords tullager i Örebro har personalen börjat samla ihop de försändelser som inte lösts ut av kunderna. De kommer att börja sändas tillbaka i slutet av april. Enligt bolaget uppskattning handlar det om runt 400 000 paket och brev, eller närmare hälften av alla paket som kommit in från första mars, enligt SVT.

– Vi är en del i en internationell överenskommelse som säger att om man får en vara  som kommer från ett annat land  och som inte hämtas ut så ska den skicka tillbaka till det landet, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman till SVT.

 

Internethandeln med appar som Wish exploderade förra året när det blev möjligt att köpa extremt billiga varor från särskilt Kina, vilket också var anledningen till det nya regelverket, och också anledningen till att kunderna nu struntar i att hämta ut sina paket.

Som mest kom det 160 000 paket varje dag till Postnords terminal utanför Arlanda före jul. Men få av kunderna betalade in den svenska momsen.

I januari krävde därför regeringen en handlingsplan för hur momsen skulle komma in, och Tullverket krävde därför att Postnord skulle presentera en handlingsplan senast den första mars.

Postnord beslutade därför att ta ut en avgift på 75 kronor för att se till att momsen betalades in, vilket inte uppskattats av kunderna som beställt sina varor utan vetskap om denna kostnad.

– Vi hade önskat att vi haft en längre tid för det här systemet att träda i kraft, säger Postens kommunikationsdirektör Thomas Backteman till Svt.

– Det hade varit bättre för oss och det hade varit bättre för mottagarna, som hade kunnat förbereda sig för att systemet kommer. Det hade sannolikt varit bättre för statskassan att få ett mer ordnat ikraftträdande, eftersom vi nu tvingas skicka tillbaka väldigt många försändelser.

Postnords nya avgifter har också haft effekter på handeln som minskat kraftigt. Förra veckan kom det i genomsnitt 17 000 försändelser varje dag från länder utanför EU.

Det system som bolaget nu byggt upp hoppas Thomas Backteman delvis ska ersättas med en annan lösning där kunderna kan betala in den svenska momsen direkt vid köpet.

– Vi är ganska hoppfulla att vi ska hitta den lösningen inom en inte alltför avlägsen framtid med någon av de stora e-handelsplattformarna, säger Thomas Backteman till SVT.


Läs mer