Olyckan på Södertäljebron kostar 100 miljoner

augusti 9, 2016 E-handel , Infrastruktur , Transport

Lastbilsolyckan på Södertäljebron natten till midsommarafton har orsakat mångmiljonförluster i förseningar.

En trafikforskare på KTH har uppskattat att kostnaden för förseningar är ca 2 miljoner per dygn. Det skulle betyda en kostnad på ca 100 miljoner om bron öppnas som utlovats i mitten av september

Trafikverket har fått kritik för hur skadan hanterats. Tre gånger har tidpunkten för när bron kan öppnas skjutits fram. Efter ett visst dröjsmål beslöt verket att beställa en ny balk. Men den höll inte kvalitetsmåttet och en ny måste tillverkas. Kritik har också riktats mot upphandlingen där ett oprövat företag med en brottslig delägare fått uppdraget. I slutet av juli tvingades den underentreprenör som tillverkat den nya balken bort från uppdraget p g a kvalitetsbrister i utförandet

Lastbilen körde först in i broräcket på vänster sida för att sedan studsa över på höger sida och in i själva brofästet.

En av de 1 ton tunga stålbalkar som håller upp bron kröktes, och fästena nedtill lossnade.

– Hela bron är sned och skulle kunna säcka ihop, har Joachim Jacobsson, projektledare på Trafikverket, sagt till DN.

Senaste budet att reparationerna ska vara klara i mitten av september. Men det tog lång tid innan Trafikverket beslöt att sätta in en ny balk bredvid den gamla.

Det är sedan tidigare bestämt att bron, som invigdes 1965, ska bytas ut helt inom 10 år.

På det mindre åkeri där lastbilschauffören arbetar är man glad över att föraren överlevde kraschen.

Hade olyckan inträffat ett par, tre meter tidigare hade lastbilen åkt igenom räcket och ner i vattnet. Företaget har fått ta emot både hot och arga mejl efter olyckan. Många har också spekulerat i anledningar till olyckan.

–  Det har varit väldigt jobbigt med alla negativa saker som skrivits. Vi är ett litet svenskt åkeri som har ordning och reda; svenska bilar, svensk personal och vi följer svenska avtal. Vi rubbar inte på några kör- och vilotider, bilen är inte gammal och den hade friska däck, har åkeriets ägare sagt i en kommentar.

Öppnas i september

Från början var prognosen att bron skulle kunna öppnas igen i mitten av augusti, men den senaste prognosen från Trafikverket är att bron kan vara återställd först i början av september. En av anledningarna till förseningen är undermåliga reparationsarbeten som gjorts av en underleverantör, vilket gjort att arbetet tvingats avbrytas.

 


Läs mer