Obemannad trädgårdsbutik testas i vår

mars 29, 2019 E-handel , Logistik

Under våren testar Fastighets AB L E Lundberg och Weibulls med vänner världens minsta obemannade butik med automatisk påfyllning och digital betalning. Den uppkopplade, ”smarta” pallen är ett koncept som utvecklats av Ericsson och logistik- och mjukvaruföretaget Logtrade.

Den 30 mars är det premiär för ett helt nytt handelskoncept som är lika enkelt som det är banbrytande. I parkeringshuset Lyckan i Norrköping samarbetar Lundbergs och Weibulls med vänner i ett första test där besökarna välkomnas att på ett smidigt sätt köpa sin planteringsjord från en lastpall som både är butik, lager och utlämningsplats och lasta in direkt i bilen.

– Du går fram till pallen, lastar det du behöver och scannar en QR-kod med mobiltelefonens kamera. Då kommer du till en webbsida där du klickar i vad du vill köpa för att sedan betala. Kort sagt, ett enklare och bekvämare sätt att handla på, kommenterar Jonas Wallin försäljningschef på Econova, bolaget bakom varumärket Weibulls med vänner.

Han får medhåll från Elisabeth Falk-Olander, affärsutvecklare på Fastighets AB L E Lundberg.

–Utvecklingen går fort och det här är ett väldigt spännande koncept för att integrera fysisk och digital handel med smart logistik, säger Elisabeth Falk Olander. Vi arbetar hela tiden med kundupplevelsen och hur vi kan göra livet så enkelt som möjligt för våra besökare. Potentialen är stor och det ska bli roligt att se hur det nya konceptet tas emot, kommenterar Elisabeth Falk Olander.

Den uppkopplade, ”smarta” pallen är ett koncept som utvecklats av Logtrade och Ericsson. Det är tekniskt möjligt bland annat tack vare en ny digital standard för logistik som Ericsson har tagit fram.

–Tekniken gör det möjligt att ”koppla upp” en pall var som helst och med i stort sett vilken produkt som helst, förklarar Anders Malmström, affärsutvecklare på Logtrade. I det här fallet använder vi lastpallar men det kan vara vilken slags yta eller plats som helst, avslutar Anders.