Nya regler för kinaförsändelser kan försenas

februari 12, 2018 E-handel , Ekonomi , Logistik

Postnord och Tullverkets nya avgifter på paket beställda från Kina kan komma att dröja. “Det finns fortfarande många frågetecken”, säger Postnords informationschef Thomas Backteman till Breakit.

Att handla prylar från Kina via sajter som Wish, Alibaba och Ali express har blivit oerhört populärt det senaste året och enligt Postnord kommer det cirka 150.000 paket per dag därifrån till Arlanda.

Moms ska betalas egentligen betalas från första kronan på saker som beställs från Kina men eftersom myndigheterna har haft olika uppfattning om vilken praxis som gäller för att ta in pengarna har staten gått miste om upp mot en miljard kronor i uteblivna skattepengar per år. I januari kom myndigheterna överens om hur man ska agera: Postnord kommer att ta en adminstrationsavgift  per paket som de tar in moms på. Den som köper en pryl kommer att få betala både moms och administrationsavgift även om varan bara kostar tio kronor. Momsen ligger normalt sett på 25 procent av varans värde. Enligt uppgifter som figuerar handlar det om en summa om cirka 125 kronor per paket – vilket är Postnords kostnad för att hantera kinaförsändelser.

Senast 1 mars 2018 ska Postnord och Tullverket redovisa en handlingsplan och säkerställa att systemet kommer på plats.

Men nu, med bara tre veckor kvar tills lösningen ska vara på plats, kommer uppgifter om att Postnord och Tullverket fortfarande inte är överens om de grundläggande förutsättningarna.

“Det finns fortfarande en del juridiska oklarheter och en lång rad frågor som vi måste hantera innan första mars”, säger Postnords informationschef Thomas Backteman till Breakit.

En fråga som Tullverket och Postnord fortfarande inte är överens om är enligt Thomas Backteman vad som gäller för att att man ens ska kunna kräva moms från en person som köpt en vara från exempelvis Kina.

“Som vi tolkar lagstiftningen så måste man vara utsedd deklarant i formell mening för att få ta in moms och vi uppfattar inte att vi är utsedda deklaranter. Men det är möjligtvis så att Tullverket tolkar det på ett annat sätt”.

 


Läs mer