Ny rankning av Europas mest åtråvärda logistiklägen

november 15, 2017 E-handel , Infrastruktur , Logistik , Logistiklägen

Kartan visar Europas bästa logistiklägen, enligt Prologis ranking. Foto: Prologis.

Prologis, global aktör inom logistikfastigheter, har släppt en färsk rapport som undersökt hur företag i Europa väljer logistiklägen. 

Mellan februari och maj 2017 tillfrågade Prologis företag inom logistiksektorn i Europa om vad de anser vara det viktigaste i valet av logistikläge. Det är framförallt fem huvudfaktorer som är avgörande:

1) Närheten till stora konsumtionscentrum

2) Gällande lagstiftning

3) Tillgång till kvalificerad arbetskraft

4) Transport och infrastruktur

5) Den totala kostnadsbilden

Av de fem faktorerna är alla förutom lagstiftningen, del av de kriterier som Intelligent Logistik använder för att ta fram Sveriges bästa logistiklägen, vilket gör årligen. Se Sveriges bästa logistiklägen 2017 här. 

– Det är tydligt att befintlig arbetskraft och närheten till ekonomiska nätverk är avgörande för logistikföretagen. När efterfrågan på logistik nu har en stark tillväxt bör beslutsfattare också uppmuntra till investeringar i infrastruktur och tillgång till kvalificerad arbetskraft, kommenterar Dirk Sosef, chef för Prologis forsknings- och strateginitiativ i Europa.

I Sverige är dessa faktorer viktiga då bland annat e-handelns tillväxt medför allt högre krav på moderna och flexibla lagerlösningar.

– Sverige är det mest internationella av de nordiska länderna och geografiskt ett naturligt nav med ett antal logistiska hotspots, säger Bram Verhoeven, regionchef för Prologis i Norden.

Göteborg är en port in till Sverige, Jönköping ligger strategiskt och Stockholm är snabbväxande.

Rapporten “Customer Growth Strategies: Europe’s Most Desirable Logistics Locations” visar också vilka logistiklägen som är i tillväxt på den alltmer föränderliga logistikmarknaden. Baserat på resultaten i rapporten delade Prologis ut Top Locations Awards 2017 till de logistiklägen som har presterat bäst i Europa. Priserna delades ut under den internationella fastighetsmässan EXPO REAL i München.
Vinnarna av Prologis Top Locations Awards 2017 är:

  • Nederlänska Venlo ­– Europas mest önskvärda logistikläge utifrån 100 undersökta lägen i rapporten.
  • Düsseldorf/Rhein-Ruhr-regionen – den starkaste förbättringen i topp 10-kategorin.
  • Centrala Polen/Lodź – den bäst presterande marknaden utanför Västeuropa

Nederländerna fick höga poäng på de fem viktigaste faktorerna som är avgörande i valet av logistikläge och överlag får de nederländska lägena bra resultat. Hög konsumenttäthet och välutvecklade transportnät ger Benelux tillsammans med Västra Tyskland generellt höga poäng. Polen gjorde också bra ifrån sig i flera kategorier vilket är ett tecken på att den polska marknaden mognar.

 


Läs mer