Nordic Nest växer ur lagret

september 10, 2020 E-handel , Fastigheter , Logistiklägen
Nordic Nest växer ur lagret

Hösten 2019 flyttade Nordic Nest, tidigare Designonline, in i sitt nya lager i Kalmar. Sedan dess har omsättningen fördubblats och det nya lagret börjar redan bli för trångt, och nu byggs lagertält för att klara den akuta platsbristen. 

 

Coronapandemin har fått e-handelsvolymerna att explodera under året. På Postnord vittnar man om paketvolymer under sommaren i nivå med julsäsongen, och många e-handlare har bråda dagar att hantera de växande volymerna. En av dem är Kalmars näthandelsjätte Nordic Nest, som växt betydligt snabbare än väntat. Nu planerar bolaget att anställa 120 personer under hösten för att klara skivan inför högsäsongen. I höstas flyttade man in i en 9 500 kvm stor, nybyggd fastighet i Flygstaden söder om Kalmar.

– Vi flyttade in de här nya lokalerna för tio månader sedan och faktum är att vi redan är för trångbodda, säger Nordic Nests vd Bank Bergström till tidingen Barometern.

Nordic Nest har tydligt märkt av det uppsving som både branschen upplevt under coronapandemin.

– När allt slog till gjorde vi alla tänkbara krisanalyser. Ingen visste ju hur pandemin skulle slå eftersom vi säljer produkter som ingen ”måste ha”, säger Bank Bergström.

 

Nordic Nests lager i Kalmar har redan blivit för trångt, tio månader efter inflytt. Bild LC

Rejält försäljningslyft

Men farhågorna visade sig snabbt vara överdrivna. Försäljningssiffrorna fortsatte att vara starka – och dessutom stiga. Nedstängda länder som Norge, Danmark, Nederländerna och Tyskland stod för ett rejält försäljningslyft under andra kvartalet.

– Vi har inga siffror spikade för andra kvartalet ännu, men det handlar om mer än en fördubbling av omsättningen under den här tiden. Och vi har sett samma fina siffror även för juli och in i augusti, säger Bank Bergström.

För att klara den väntade högsäsongen som startar i november planerar Nordic Nest nu att rekrytera ytterligare 120 personer.

– Julen är vår särklass viktigaste period. Förra hösten hade vi 180 anställda under högsäsongen men nu har vi behov av många fler. Vi kommer vara omkring 300 här under hösten.

Främst är det lagerarbetare och kundtjänstpersonal som behövs.

Ingen kunde ana att de skulle fylla lagret så här snabbt

Lagertält löser akut platsbrist

Parallellt med nyanställningarna finns behov att utöka lagerutrymmet. Planen är ett lagertält på mellan 600 och 800 kvadrat för att lösa de akuta behoven.

– Vi har mark österut som vi reserverat för att kunna bygga ut när vi behöver. Och egentligen är vi framme vid den punkten nu – tre, fyra år tidigare än vad som är planerat. Men man kan man nog säga att corona har påskyndat hela e-handelsbranschens tillväxt på flera sätt, säger Bank Bergström till Barometern.

Patrik Lööv Wallin. Foto LC

Patrik Lööv Wallin på Logistic Contractor, som byggt Nordic Nests lager, är förvånad över den snabba tillväxten.

– Nordic Nest i princip fyrdubblade sin lageryta med det här nya lagret, och ingen kunde ana att de skulle fylla lagret så här snabbt. Det är en fantastisk tillväxt, säger Patrik Lööv Wallin.

Logistic Contractor bygger logistikfastigheter på uppdrag av kunder, men också så kallade utvecklingsprojekt, där man bygger i egen regi och sedan säljer. LC ägs av Wästbygg, som i sin tur ägs av fastighetsbolaget M2-gruppen, med Rutger Arnhult i spetsen. Det är också M2 Gruppen som köpt Nordic Nests fastighet.

 

“Kommuner måste förbereda sig”

På Kalmar kommun är man glada för tillväxten.

– Det är jättekul att det går så bra, Nordic Nest har en bygglovsansökan inne för en tältlösning på sin parkering nu, och har reservation för att bygga ut ganska stort om det behövs, berättar Kalmars näringslivschef Thomas Davidsson.

Nordic Nests nya lager ligger i området Flygplatsstaden, ett 500 000 kvm stort markområde söder om Kalmar där E22 och riksväg 25 möts.

– Logistiskt är det ett jättebra läge eftersom det är lätt att ta sig dit och därifrån. Vi började utveckla området för 10 år sedan, och har en hel del tomter kvar i olika storlekar, bland annat för logistik. Det pågår också en hel del diskussioner med andra företag om att utveckla och bygga här i kommunen, även norr om stan.

Som kommun gäller det att förbereda sig på att hantera behoven från e-handeln

Thomas Davidsson. Foto Kalmar Kommun

Enligt Thomas Davidsson skapar pandemin en stor osäkerhet kring framtiden, men har samtidigt inneburit en enorm skjuts för distanshandeln.

– E-handeln har fått en kolossal kraft av det här, många aktörer har fått ett rejält drag av corona, det märks i de samtal vi har med aktörer som behöver utöka sina ytor. Vi vill vara ett starkt e-handelsläge, och som kommun gäller det att förbereda sig på att hantera behoven från e-handeln, man måste skynda på processerna och göra det möjligt för dem som vill bygga att komma igång snabbt.

Av Hilda Hultén