Logistiken börjar i mobilen

februari 12, 2016 E-handel , Logistik , Logistiklägen
Logistiken börjar i mobilen
Dagens moderator Hilda Hultén, Intelligent Logistik, frågar Ebba Kilman t.h om vår alltmer uppkopplade logistik.

Dagens moderator Hilda Hultén, Intelligent Logistik, frågar Ebba Kilman t.h om vår alltmer uppkopplade logistik.

Mobilen blir allt viktigare när vi tittar på och köper varor, jämför kvalitet och priser och det är där som logistikkedjan ofta startar idag.

Det var kontentan när Ebba Kilman, Industry Manager, Google Sverige inledde Intelligent Logistiks välbesökta konferens “Logistikläget 2016”  i Finlandshuset i Stockholm den 11/2.

– Butiksbesöken har mer än halverats från 2010 till 2015, sa Ebba Kilman.
– 40 procent av alla sökningar på Google görs idag i mobilen. Över 80 procent av svenskarna använder en smartphone. Från 2010 till 2015 har den tid vi dagligen är uppkopplade ökat från ca 3 timmar till ca 5,5 timmar berättade hon.
Men företagens hemsidor har inte riktigt hängt med i den här utvecklingen.
– Förvånansvärt många hemsidor är ännu inte mobilanpassade. Det gäller ibland också stora företag.
– Alla företag står inför valet att antingen digitalisera sig och göra det till en fördel eller att inte digitalisera sig och därmed etablera en nackdel.
Hon påminde om skräckexemplet Kodak som på bara några få år gick från lönsam hundramiljardersomsättning till konkurs.
Lagerdesignen släpar efter
- Lagerdesignen har inte hängt med i utvecklingen mot ökad e-handel, trots att det främst är den som driver på ökningen av lagerytor idag, sa Tim Davies, från Colliers.

– Lagerdesignen har inte hängt med i utvecklingen mot ökad e-handel, trots att det främst är den som driver på ökningen av lagerytor idag, sa Tim Davies, från Colliers.

– Lagerdesignen har inte anpassat sig till e-handeln trots att det är den som driver ökningen av lagerbehov, påpekade Tim Davies, chef för INdustrial & Logistics, EMEA vid den världsledande logistikfastighetsmäklaren Colliers, som var en annan av talarna.

Närmare 100 deltagare från logistikfastighetsaktörer, kommuner, regioner, hamnar, logistiker, varuägare och logistikföretag hade kommit till Finlandshuset i centrala Stockholm.
Ett 20-tal talare bidrog till en lyckad konferens.
– En fantastisk konferens, tycket Holger Jonasson, Nässjö Näringsliv AB som övertygat  Jysk m fl att placera sitt växande centrallager i järnvägsknuten Nässjö.
Text Gösta Hultén
Foto Lena Sonne

 


Läs mer