Logistikcenter för citydistribution växer fram i Malmö

september 3, 2018 E-handel , Lager , Logistik , Logistiklägen
Logistikcenter för citydistribution växer fram i Malmö

 

I Sunnanå i Burlövs kommun växer ett nytt logistikkluster för livsmedel och citydistribution fram. Foto: Hilda Hultén.

På bara ett par år byggs nu 80 000 kvm nya logistikytor i Catenas logistikpark i Sunnanå utanför Malmö, med hyresgäster som Lekia, Svensk Cater DS Smith och Chefs Culinar. – Fokus ligger på citydistribution, läget här är utmärkt för det, sa  Christian Berglund, Catena vid den grandiosa invigningen.

Text och foto Hilda Hultén

Det bjöds inte bara på bubblande nybyggaranda utan även på bubbel, paella, och rafflande eldshow, när Catena bjöd in till invigning av Logistikposition Sunnanå i augusti.

Området, som fick sin första etablering 2015 när DHLs 17 000 kvm stora terminal stod klar, ligger i Burlövs kommun strax norr om Malmö, intill riksväg 11 och påfarten till E6. Och nu växer Sunnanå så det knakar. I höst flyttar Svensk Cater in i sin 8 500 kvm stora anläggning här, och under 2019 ska Chefs Culinar, DS Smith, Lekia – och förhoppningsvis någon mer hyresgäst – få nycklarna till sina nya lokaler.

– Klustertänket är jätteviktigt och i Sunnanå ligger fokus på livsmedel och citydistribution, precis som vi har fokus på e-handel i Ängelholm. Vi tänker alltid läge, läge läge och funktion, funktion, funktion när vi etablerar en ny logistikpark, sa Christian Berglund, regionchef för Malmö och Jönköping på Catena.

Chefs Culinars lager är 7 600 kvm stort med ett 7-årskontrakt.

– Den här etableringen gör att vi kan nå de logistik- och servicelöften som är företagets hela filosofi, säger Marcus Ahlm.

– Det blir vår första riktiga lageretablering i Sverige. På sikt är målet att bygga upp ett heltäckande nationellt distributionsnät, men nuläget ligger fokus på sydsverige, sa Marcus Ahlm, regionchef för den tyska livsmedelsgrossisten.

Hittills har Chefs Culinar växt snabbare än väntat i Sverige.

– Jag ser inte oss som ett livsmedelsföretag utan främst som ett logistikföretag. Den här etableringen gör att vi kan nå de logistik- och servicelöften som är företagets hela filosofi, fortsatte Marcus Ahlm.

 Kortare hyreskontrakt

På plats fanns representanter för samtliga nya hyresgäster, och lovorden om Catena som hyresvärd och partner haglade under invigningstalen. Även kommunstyrelsens ordförande Katja Larsson var nöjd med satsningen.

– Vi är Sveriges till ytan näst minsta kommun, så det är nästa ofattbart vilka stora möjligheter vi har här. Det visar inte minst Catenas satsning, sa hon.  

Enligt Christian Berglund finns möjlighet till kortare hyreskontrakt i Sunnanå än rådande branschstandard på 7-15 år för nybyggen.

– Sunnanå är ett så pass bra läge att vi kan skriva kortare avtal. Det är inga problem att fylla de här ytorna, intreesset är enormt.

Den största etableringen på Sunnanå blir två parallella multikundsfastigheter på 18 000 kvm vardera med gemensam parkering och lastyta, med plats för upp till 6 hyresgäster. I den första byggnaden är 12 000 kvm uthyrda till Lekia och DS Smith, och den andra fastigheten är ännu obokad. Catena bygger även en större enkundsfastighet intill DHLs terminal, men där är detaljerna och kontraktet inte spikade än. Totalt har Catena 200 000 kvm detaljplanerad mark och ytterligare 100 000 kvm mark under planläggning. Inom två år räknar Catena med att ha sammanlagt 80 000 kvm nya logistikytor i Sunnanå.