Logistikcenter för citydistribution växer fram i Malmö

september 24, 2018 E-handel , Fastigheter , Lager , Logistik , Logistiklägen
Logistikcenter för citydistribution växer fram i Malmö

I Sunnanå i Burlövs kommun växer ett nytt logistikkluster för livsmedel och citydistribution fram. Foto: Hilda Hultén.

På bara ett par år byggs nu 80 000 kvm nya logistikytor i Catenas logistikpark i Sunnanå utanför Malmö, med hyresgäster som Lekia, Svensk Cater DS Smith och Chefs Culinar. “Fokus ligger på citydistribution, läget här är utmärkt för det” sa  Christian Berglund, Catena vid invigningen.

Ur Intelligent Logistik nummer 5 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!

Det bjöds på bubblande nybyggaranda, paella, och rafflande eldshow, när Catena bjöd in till invigning av Logistikposition Sunnanå i augusti. Området, som fick sin första etablering 2015 när DHLs 17 000 kvm stora terminal stod klar, ligger i Burlövs kommun strax norr om Malmö, intill riksväg 11 och påfarten till E6. Och nu växer Sunnanå så det knakar. I höst flyttar Svensk Cater in i sin 8 500 kvm stora anläggning här, och under 2019 ska Chefs Culinar, DS Smith, Lekia – och förhoppningsvis någon mer hyresgäst – få nycklarna till sina nya lokaler.

– Klustertänket är jätteviktigt och i Sunnanå ligger fokus på livsmedel och citydistribution, precis som vi har fokus på e-handel i Ängelholm. Vi tänker alltid läge, läge läge och funktion, funktion, funktion när vi etablerar en logistikpark, sa Christian Berglund, regionchef för Malmö och Jönköping på Catena.

Den tyska livsmedelsgrossisten Chefs Culinars lager är 7 600 kvm stort med ett 7-årskontrakt.

– Det här blir vår första riktiga lageretablering i Sverige, sa bolagets regionchef Marcus Ahlm.

Hittills har Chefs Culinar växt snabbare än väntat i Sverige. På sikt är målet att bygga upp ett heltäckande nationellt distributionsnät, men nu ligger fokus på sydsverige

– Jag ser oss inte bara som ett livsmedelsföretag utan till stor del som ett logistikföretag. Den här etableringen gör att vi kan nå de logistik- och servicelöften som är företagets hela filosofi, fortsatte Marcus Ahlm.

– Den här etableringen gör att vi kan nå de logistik- och servicelöften som är företagets hela filosofi, säger Marcus Ahlm. Foto: Hilda Hultén.

Kortare hyreskontrakt

Burlövs kommunstyrelseordförande Katja Larsson var glad över satsningen.

– Vi är Sveriges till ytan näst minsta kommun, så det är nästa ofattbart vilka stora möjligheter vi har här. Det visar inte minst Catenas satsning, sa hon.

Enligt Christian Berglund finns möjlighet till korta hyreskontrakt.

– Sunnanå är ett så pass bra läge att vi kan skriva kortare avtal. Det är inga problem att fylla de här ytorna.

Den största etableringen blir två parallella multikundsfastigheter på 18 000 kvm vardera med gemensam parkering och lastyta och plats för upp till 6 hyresgäster. I den första byggnaden är 12 000 kvm uthyrda till Lekia och DS Smith, den andra är ännu obokad. Catena bygger också en enkundsfastighet intill DHLs terminal, där detaljerna och kontraktet inte är spikade än. Totalt har Catena 300 000 kvm mark i Sunnanå varav 100 000 kvm är under planläggning. Inom två år räknar man med att ha totalt 80 000 kvm nya logistikytor i Sunnanå.

Av Hilda Hultén

Ur Intelligent Logistik nummer 5 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!