Logistik nyckelfråga under Black Week

november 21, 2023 E-handel , Handel , Logistik


När svenskarna handlar för miljarder under Black Week behöver e-handeln optimera sin logistikverksamhet. Här berättar Element Logics After Market Director Marcus Rasmusson om hur automationsföretaget kan vässa automatiserade lagers förmåga att leverera starkt när kraven ökar under stora försäljningspeakar.

Black Friday, som infaller sista fredagen i november, passerade relativt obemärkt förbi fram till i mitten av 2010-talet. Sedan dess har dagen slagit köprekord efter köprekord. Med åren har den också förlängts med Black Week, Singles Day och Cyber Monday – och svenskarna shoppar för miljarder. Förra året gjordes uppskattningsvis drygt 1,1 miljoner e-handelsordrar under Black Week. Element Logic som arbetar med ett stort antal betydande e-handelsföretag fyller en viktig roll under denna och andra försäljningspeakar, när kraven ökar på en effektiv logistik som kan hantera ett kraftigt ökande orderflöde.

Hej Marcus Rasmusson, Aftermarket Director på Element Logic Sverige, vad innebär Black Friday för e-handeln?
– De flesta av våra kunder berörs av Black Friday. Många är direkta e-handlare, omni kanal eller leverantörer till e-handel där flödet kring peaken bidrar stort till årsresultatet. Under peaken på Black Friday ökar många av våra kunders volym med mer än fem gånger och i vissa fall betydligt mer än så. Därför går man från standardskift till 24/7 under peaken.

Hur kan Element Logic bistå kunderna under Black Friday?
– Vår vision är att vi alltid ska hjälpa våra kunder till de mest effektiva lagren. Detta mindset finns i alla oss som hjälper kunden inom Support, Service och Account Management. Under Black Friday fokuserar vi rejält för att finnas till hands dygnet runt med trygg extern support och tekniker på plats om detta önskas.

Hur hanterar man försäljningspeakar på ett bra sätt?
– Att säkerställa maximal tillgänglighet av automationslösningen är en nyckelfaktor för en väl genomförd försäljningspeak. Det är a och o för våra kunder att få till logistiken och detta är en stående punkt i våra Account Managers dialog med våra kunder. Sen utbildar vi även kundens Super Users och logistikutvecklare löpande för att säkerställa bästa möjliga drift. Det sker genom workshops on site där vi även genomför optimeringar av mjukvarans konfiguration. Sen stannar våra Solution Architects kvar och utvärderar eventuella anpassningar och hur kunden, genom bättre insikt, opererar sin lösning.

Går det att förändra automationen inför Black Friday?
– Ja absolut, många förutsätter felaktigt att man inte kan göra så mycket anpassningar i en automation, men det stämmer inte alls. Vi arbetar datadrivet och utgår från utfall av föregående peakar, adderar kundens förväntade tillväxt och simulerar fram tillpassningar i automation & konfigureringsändringar i mjukvaran som stödjer kundens process.

Hur länge innan Black Friday behöver planeringen komma igång?
– En väl genomförd Black Friday startar tidigt på året med goda förberedelser, för att få ut det lilla extra när ordrarna ökar stort. Olika kunder har olika krav och därför kan sättet vi optimerar variera. Sen har vi också ett bra löpande optimeringsarbete som pågår året runt, där vårt Aftermarket-team säkerställer att kunden får ut absolut maximalt av sin systemlösning oavsett period.

Hur förbättrar ni kapaciteten och effektiviteten under peakarna?
– Element Logics Solution Architects analyserar kundens automationsanläggning, hur effektiv inlagring- och plockprocessen är och vad som kan optimeras. Man ser över hela konfigurationen av mjukvaran och konfigurerar om för att optimalt kunna möta peaken under en begränsad tid. Genom att analysera data kan man avgöra vilka flöden som är viktigast och då anpassas anläggningen efter detta.

Vad handlar kunddialogen om under peaken?
– För att kunna resursallokera och planera kundens personal är det viktigt att hålla en jämn och bra effektivitet i anläggningen. Här är det viktigt att systemet får jobba kontinuerligt med uppdrag och förbereda dessa i rätt ordning och tid. Har man två eller till och med tre-skift gäller det planera efter den kapacitet som anläggningen kan prestera under dygnet. Våra tekniker och externa support skapar en trygghet för personalen på plats och kan snabbt och effektiv hjälpa till att säkerställa bästa möjliga flöde.

 

Ser du fram emot Black Friday?
– Ja verkligen, vi har lång erfarenhet av Black Friday tillsammans med våra kunder. Element Logic har utvecklat ett Optimeringskoncept som säkerställer maximal tillgänglighet och produktivitet. Detta skapar bättre styrning av automationen, bättre optimerad bemanning och en ökad effektivitet. Vilket gör att våra kunder kan hantera sina peakar på ett tryggt och lönsamt sätt.