Kuehne Nagel etablerar lager i Eskilstuna – kunden troligtvis Amazon

april 27, 2020 E-handel , Lager , Logistiklägen
Kuehne Nagel etablerar lager i Eskilstuna – kunden troligtvis Amazon

Nu florerar åter rykten om att Amazon är nära en etablering av ett e-handelslager i Sverige, närmare bestämt Eskilstuna. Det är Amazons logistikpartner Kuehne Nagel som nu söker en site manager till “ett nyligen byggt lager i Eskilstuna logistikpark”, där Logicenters vakans på 24 000 kvm i Kjula känns som en given kandidat.

Rykten om att Amazon ska göra en fysisk etablering för sin e-handel på den svenska marknaden har kommit och gått i många år. Nu är det senaste budet att Amazon är på väg att etablera sig i Eskilstuna Logistikpark i Kjula, där Amazon web services redan etablerat en serverhall.

Enligt nyhetssajten Breakit är ett nytt bevis på att en etablering är nära att Amazon registrerat en svensk filial hos Bolagsverket den 27 februari i år. På allabolag.se beskrivs att den svenska filialen ska ägna sig åt “Upphandling och distribution av produkter och tjänster via webbsidan amazon.se eller från annan webbsida inom Amazonkoncernen samt att bedriva kommersiell, eller finansiell verksamhet samt förvaltning och administration av sådan verksamhet.”

I det senaste styrelseprotokollet från Eskilstuna logistik och etablering AB från den 14 april står det att en “affär är klar med ett internationellt logistikbolag som kommer att etablera sig i Eskilstuna Logistikpark, som initialt ska sätta upp och drifta ett stort e-handelsbolag. Affären blir officiell inom några veckor” står det i protokollet.

Att det handlar om just Amazon, framgår inte av några officiella handlingar. Däremot har den tyska kontraktslogistikern Kuehne Nagel för ett par veckor sedan gått ut med en rekryteringsannons för en Site manager där det står att bolaget jobbar med en “globalt ledande klient” för att sätta upp en verksamhet i Sverige för snabba leveranser av ett brett utbud av produkter till svenska konsumenter. Enligt jobbannonsen kommer verksamheten bedrivas från ett “nyligen byggt lager i Eskilstuna logistikpark”.

Enligt ryktena är det alltså Kuehne Nagel som ska drifta Amazons första svenska logistiketablering. Tanken är inte långsökt – Kuehne Nagel driver redan fyra av Amazons fulfilment centers i Europa; Châtres en Brie, Frankrike, Tarragona, Spanien, Birmingham, Storbritannien och i Rennerod, Tyskland.

I Kjula logistipark byggde fastighetsbolaget Logicenters en 36 000 kvm stor logistikanlläggning som stod klar 2019, där en tredjedel av ytan är uthyrd till DHL Supply Chain. Den 24 000 kvm stora vakansen där känns som en solklar kandidat för Kuehne Nagels etablering. Det finns också en byggrätt på ytterligare 20 000 kvm på fastigheten. Logicenters kan enligt uppgift till Intelligent Logistik ännu inte kommentera affären.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Kjula-logicenters-1.jpg
Logicenters nya fastighet i Kjula, med en vakans på 24 000 kvm och byggrätt på ytterligare ca 20 000 kvm, känns som en given kandidat för Kuehne Nagels etablering. Foto Logicenters.

Eskilstuna Logistik kan inte heller kommentera uppgifterna än, men enligt styrelseprotokollet kommer affären att bli offentlig om några veckor.

– Däremot kan jag säga att den nya etableringen som är på gång är mycket glädjande. Tredjepartslogistikern Kuehne Nagel har börjat rekrytera personal, men vem deras uppdragsgivare är kan jag inte uttala mig om, säger Johan Holmqvist, Eskilstuna Logistik och Etablerings styrelseordförande till tidningen Eskilstuna Kuriren.

Amazon är världens näst största e-handelsbolag, efter kinesiska Alibaba. 2018 omsatte Amazon.com drygt 232,9 miljarder USD, där e-handeln stod för cirka hälften.

Av Hilda Hultén