Kina subventionerar e-handlade paket till Sverige

september 6, 2016 E-handel , Ekonomi , Transport

Kraftigt subventionerade paketleveranser är ett växande problem som hotar den nordiska e-handeln, skriver Svensk Handel och kräver därför att det sk internationella portobiståndet upphör.

En starkt växande e-handel från Kina och dess e-handelsjätte Alibaba oroar nordiska e-handlare eftersom portot är starkt subventionerat. Idag kan exempelvis en barnklocka beställas från Kina för 19 kronor inklusive frakt. Om samma vara skickades från Sverige till Kina skulle kostnaden bli betydligt högre.

För att påverka i frågan har Svensk Handel tillsammans med de nordiska handelsorganisationerna skrivit ett brev till EU-kommissionen, ett antal kommissionärer samt till den svenska regeringens handelsminister.

Förhoppningen är att påverka och få till stånd en förändring. Dagens system har sina rötter 1874 då europeiska kolonier skulle få hjälp att dra igång sin postala verksamhet. delar av Kina var då en brittisk koloni. Idag ser läget annorlunda ut och förhoppningen är att en reform av systemet ska bli verklighet framöver.