“Jätteökning av paket från Kina”

januari 3, 2017 E-handel , Transport

Postnords kontor runt om i landet hanterar varje dag tusentals försändelser från Kina till privatpersoner. “En jätteökning”, säger en chef på företaget till Sveriges Radio.

Till julhelgen är det som vanligt högsäsong för paket och försändelser som skickas ut över hela landet. Men en skillnad från andra år är att det är ovanligt många paket med kinesiska tecken på. Postnord ser en explosionsartad ökning på kort tid av varor som skickas från Kina till privatpersoner i Sverige.

– Det är en jätteökning. Det är jätteroligt att jobba med för det är en uppskattad produkt av kunderna, säger Emma Råberg, produktionschef på Postnord i Jönköping.

Varje dag hanterar Postnord i Jönköping cirka 5 000 paket från just Kina och de vanligaste produkterna är leksaker, smycken och elektronik och det här verkar vara en trend som kommer att fortsätta växa.

När vår reporter går ut på stan tar det inte lång tid innan hon träffar personer som har beställt hem saker från Kina. Frida Johansson är en av dem.

– Ja, det har jag gjort.

Finns det någon risk med att inte köpa närproducerat?

– Det blir ju mer påverkan på klimatet för att det blir mycket frakt. Men man tänker att det är billigt, säger hon.

– Många pratar om att det är billigt porto och att produkterna är billiga att köpa, säger Emma Råberg.

Frakten till Sverige är subventionerad av kinesiska staten. Det är framför allt e-handelsjätten Alibaba som nu tar marknadsandelar från Amazon och andra konkurrenter runt om i världen.


Läs mer